1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. WWF: Месото в Германия не се произвежда устойчиво

WWF: Месото в Германия не се произвежда устойчиво

Най-лоша оценка получават конвенционалните месни продукти

90 % от предлаганите в Германия месо и колбаси не изпълняват минималните изисквания за екологична устойчивост. Това е заключението на немския клон на международната природозащитна организация "Световен фонд за дивата природа".

За доклада си екоактивистите са анализирали различни производствени методи, етикети и търговски класи и са ги оценили по системата на светофара. Зелена светлина получават продукти, обозначени като "био". Те обаче имат пазарен дял, по-малък от 10 процента.

Като "добър избор" се оценяват и продуктите, които носят европейския етикет за екопроизводство. Към тях се добавят и онези, продавани с етикетите на германски организации за биоемеделие.

Според Фонда за дивата природа европейският дивеч, получен от устойчив и регулиран лов, също няма негативно влияние върху околната среда.

На второ място се подрежда месото, произведено от животни, които се хранят с фуражи без ГМО, без да са в системата "био". Тези стопани имат правото да използват пестициди и изкуствени торове.

Най-лошата оценка получават конвенционалните месни продукти. За тях WWF твърди, че имат голямо влияние върху околната среда и че не се изпълняват изискванията за хуманно отглеждане на животните.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.