1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започна умъртвяването на животните с шап в стопанството до село Кирово

Започна умъртвяването на животните с шап в стопанството до село Кирово

Последните проби за шап в региона са взети на 6 март и те са отрицателни

Започна умъртвяването на всичките 143 животни в стопанството до село Кирово в община Средец. Това съобщи директорът на регионалната структура на Агенцията по безопасност на храните в Бургас д-р Димитър Германов, предаде Агенция "Фокус". Избиването на животните се налага след като миналата седмица бяха установени положителни проби за шап. Умъртвяването им е на съвсем ранен етап, тъй като е започнало тази сутрин.

Животните във фермата се гледат по природосъобразен начин и се намират в голямо пространство от 4000 дка. Д-р Германов подчерта, че е направена необходимата организация по изтребването на животните и от агенцията се надяват да приключат възможно най-рано.

Последните проби за шап в региона са взети на 6 март и те са отрицателни. Тепърва започва организация по взимане на кръвни проби от 3 и 10-километровата зона, до този момент обаче няма клинични признаци на заболяването при животните.

Комисия прави оценка на животните във фермата, за да се установи общата стойност на щетата. Обезщетението ще бъде изплатено по най-бързия възможен начин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.