1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започва вземането на кръвни проби от животни в 10-километровата зона на село Кирово

Започва вземането на кръвни проби от животни в 10-километровата зона на село Кирово

Случите на шап са установени след клиничен преглед

Кръвни проби ще се взимат от възприемчивите за шап животни като приемаме, че огнището е на 3 км от село Кирово и в 10-километровата зона попадат определени населени места с животни и от тях ще се взимат кръвни проби и съответно ще се наблюдават останалите. Това каза д-р Димитър Германов, директор на Агенция по храните-Бургас, цитиран от Агенция "Фокус".

Във връзка с установените случаи на шап при говеда от ферма до средецкото село Кирово,  Германов уточни, че двукопитните животни са еднакво възприемчиви към това заболяване и стопанството е изолирано.

„Ще има указания дали ще има въведена карантина, ще има областна и общинска епизоотични комисии. Хронологията е една и съща, не може да е различна. Обезщетение ще има за собственика на фермата”, каза още д-р Германов.

От 25 февруари кръвни проби за болестта в Бургаско не се взимат. Случите в село Кирово са установени след клиничен преглед, имало е клинична картина на животните – отслабване, слюнкоотделяне, след което са последвали и кръвни проби, които са доказали наличието на болестта.

 

Етикети Кирово, шап, проби
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.