1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Заради непрекъснатите валежи през последните седмици зеленчукопроизводителите от Югоизточна България закъсняват със засаждането

Заради непрекъснатите валежи през последните седмици зеленчукопроизводителите от Югоизточна България закъсняват със засаждането

Това ще се отрази и на очакваните добиви през есента

Заради непрекъснатите валежи през последните седмици зеленчукопроизводителите от Югоизточна България закъсняват със засаждането на културите. Ако изоставането, специално за пипера, не се навакса в близките десетина дни, това неминуемо ще се отрази и на очакваните добиви през есента, заявяват от Асоциация Български пипер.

През миналата година  производитетелите на пипер от асоциацията достигнаха средни добиви за различните сортове над три тона от декар. Заради дъждовете кампанията по засаждането закъснява с близо две седмици. 39-годишният Петър Златев е започнал с разсадите на полето още в началото на май, но до момента са засадени около 50 процента от сортовете.

Другият проблем при всички сортове пипер и патладжани, отново заради честите валежи, са гъбните и бактериални заболявания.
Петър Златев обработва 650 декара със зеленчуци в землището на сливенското село Крушаре, основно с пипер и патладжан. Ако навакса със засаждането той се надява наесен да достигне поне миналогодишните добиви.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.