1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделски производители от Сливенско ще излязат на протест в понеделник

Земеделски производители от Сливенско ще излязат на протест в понеделник

Около 100 превозни средства – лекотоварна и селскостопанска техника, ще потеглят в четири лъча от различни населени места от областта

Протестни действия ще предприемат в понеделник земеделски производители от Сливенско, предаде Агенция "Фокус". Около 100 превозни средства – лекотоварна и селскостопанска техника, ще потеглят в четири лъча от различни населени места от областта. Първият ще мине през Коньово, Младово, Ковачите, за да стигне до петолъчката, а другият ще мине през Мечкарево.

Сборният пункт на протестиращите земеделци е на пътен възел „Петолъчката”, където към тях ще се присъединят техни колеги от Ямбол, Карнобат и Бургас. Земеделските производители нямат намерение да блокират нито главния път, нито пътния възел. На „Петолъчката” те ще обърнат и ще потеглят обратно, като в Сливен, на паркинга на Дамарски мост, ще се проведе митинг, на който ще бъде прочетена декларация с искания към земеделското министерство.

Земеделските производители настояват да се изпълнят всички постигнати с правителството договорки като изплащане на европейските субсидии, както и на допълнителните плащания на площ. Според земеделците около 650 млн. лева биха могли да се влеят като оборотни в българската икономика, ако плащанията към тях постъпват навреме. Само 293 млн. лева са средствата от субсидии за 2010 година, които са включени в републиканския бюджет за 2011-та година.

Протестите ще бъдат тридневни, като ако не постигнат желаното - в четвъртък земеделските производители възнамеряват да потеглят към столицата и ще искат разрешение от полицията. Председателят на Сдружение „Хаджи Димитър” Петър Байчев и негови колеги представители на животновъдите и овцевъдите днес ще уведомят полицията за намерението в понеделник да се придвижат по главния път.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.