1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Животновъди от Бургас и Средец обсъдиха проблеми, свързани с карантината заради новото огнище на шап

Животновъди от Бургас и Средец обсъдиха проблеми, свързани с карантината заради новото огнище на шап

Взето e решение спешно да се проведе среща в МЗХ, на която д-р Мирослав Найденов да бъде запознат с поставените проблеми

Животновъди от Бургас и Средец обсъдиха проблеми, свързани с карантината, наложена от новото огнище на шап. Това съобщиха от Областната администрация. При областния управител се проведе работна среща по искане на животновъдите от Бургас и Средец. Участие взеха още Димитър Бойчев и Стоян Гюзелев, депутати от ПП ГЕРБ, кметът на Бургас Димитър Николов, директорът на Агенцията по безопасност на храните – Бургас д-р Димитър Германов и Румен Желев, директор на РУГ – Бургас.

На срещата животновъдите поставиха на вниманието на Константин Гребенаров острите си въпроси, свързани с карантината, наложена от новото огнище на шап и го запознаха с наболелите проблеми, които срещат.

В тази връзка се взе решение - спешно да се проведе среща в Министерството на земеделието и храните, на която д-р Мирослав Найденов да бъде запознат с поставените проблеми за изплащане на допълнителни компенсации, които да покрият преките загуби и пропуснатите ползи на животновъдите, вследствие на шапа, да се осигурят финансови средства за възстановяване на оградните съоръжения по границата с Република Турция, както и да се набележат мерки за спасяване на основния поминък в Странджа, с което района да се предпази от обезлюдяване.

Обезлюдяването би довело до безпрепятствено разпространение на заразни болести като шапа не само в други райони на България, но и в Европа.

Депутатите поеха от своя страна ангажимент още утре да внесат питане по всички повдигнати въпроси до министър Мирослав Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.