1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Животновъдите настояват за решение на проблемите с плащанията на държавната помощ de minimis

Животновъдите настояват за решение на проблемите с плащанията на държавната помощ de minimis

Национален протест пред сградата на Министерския съвет е насрочен за 16 юни

Управителният съвет на Съюза на животновъдите насрочи за 16 юни национален протест пред сградата на Министерския съвет, за да изрази недоволството на бранша от безразличието на институциите към проблемите в сектора. Това съобщиха от организацията по повод липсата на адекватна реакция от страна на управляващите към недоволството, изразено от колегите им от Националната асоциация на животновъдите и земеделците "Струма 2012". От тази асоциация в петък организираха протест, при който за около 10 минути около 200 животновъди и земеделски производители блокираха първокласен път Е-79 край Дупница, пише "Капитал Дейли".

Фермерите настояха да бъдат решени проблемите с плащанията на държавната помощ de minimis в сектора, чрез която малките стопанства могат да получат фиксирана субсидия. Те отново настояват да се започне процедура и разработване на механизъм за трансформирането на съществуващите кредити, сключени между ДФ "Земеделие" и животновъдите през 2008, 2009 и 2010 г., и те да бъдат отписани като дългове на животновъдите към държавния фонд.

Участниците в протестната акция посочиха, че действията им са знак на това, "че не ги чуват, не им плащат, не им обръщат внимание, а и даже ги лъжат", имайки предвид Министерството на земеделието и храните.

В началото на миналия месец отново имаше заплаха за протести от животновъдите заради неизпълнени обещания за субсидии и тогава се наложи ръководството на Фонда да намери спешно допълнително 4 млн. лв. Фермерите бяха недоволни, че в края на април ръководството на ДФЗ е гласувало по-малка сума от обещаната им по националната схема за подпомагане.

Според министър Греков само през последния месец 15 млн. лева са били отпуснати за подкрепа на сектор "Животновъдство". Той заяви, че няма да допусне с натиск да се решават лични проблеми. По думите му в случая не става въпрос за проблеми, които засягат всички животновъди.

В края на април управителният съвет на Фонд "Земеделие" определи размера на плащанията за животновъдите по схемата de minimis. По 28 лв. за животно трябва да получат отглеждащите биволици и крави и по 4 лв. за овце майки и кози майки. Освен това условието е стопаните да запазят 75% от броя на животните, за които е получена помощта, до края на годината. Общият размер на помощите de minimis за един земеделски производител, както и за едно и също предприятие не може да е повече от 15 хил. евро за три данъчни години (2012 - 2014 г.).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.