1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. 55% от площите в САЩ са засети с генномодифицирани култури

55% от площите в САЩ са засети с генномодифицирани култури

Продажбите на генномодифицирани семена се доминират от малък брой компании

Фермерите в Съединените щати използват повече генномодифицирани култури, като около 55 процента от обработваемата площ в страната са засети или засадени с такива растения. Освен основните полски култури като царевица, соя и памук, в тази статистика на агроведомството във Вашингтон са включени рапица, картофи и ябълки.
 
Преди години конвенционалните сортове царевица, соя и памук бяха изместени от генномодифицирани, а скоро след това ги последваха рапицата и захарното цвекло, припомня докладът на министерството на земеделието. През последната година модификациите се разпространяват и при люцерната, картофите, тиквите, ябълките и папаята, като най-честите характеристики са са толерантност към хербициди и устойчивост към насекоми.
 
За разлика от тези култури, пшеница, ориз, ечемик, овес, сорго, фъстъци, слънчоглед, лен, фасул, захарна тръстика, зеленчуци, повечето плодове и ядки се отглеждат предимно с помощта на конвенционален посевен и посадъчен материал.
 
Продажбите на генномодифицирани семена се доминират от малък брой компании, като разработките на тези разновидности бяха подпомогнати от законодателство и съдебни решения, позволяващи на компаниите да патентоват своята технология. Преди 1970 година по-голямата част от отглеждането на култури – с изключение на хибридната царевица – се извършваше в обществения сектор. В онези години частните компании за семена са се занимавали предимно с размножаване и разпространение на основни сортове, предоставени от публични институции, се казва още в доклада.
 
Според данните на ведомството, тази година биотехнологични сортове са били засети върху 93% от площите с царевица, 97 на сто от нивите със соя и 9 % от земите с памук. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.