1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Ден на отворените врати във ферма „100 процента БИО“ на 15 април 2024 г.

Ден на отворените врати във ферма „100 процента БИО“ на 15 април 2024 г.

Успешен пример за енергийна ефективност и кръгова икономика

Знаете ли, че с неголяма инвестиция можете да подобрите енергийната ефективност на фермата си? А също и да оползотворите всички остатъчни и отпадъчни продукти? Споделеният опит ще е полезен за всички фермери, които биха искали да подобрят енергийната ефективност на фермата си и да оползотворят всичко в своето производство. Именно затова Фондация БИОСЕЛЕНА организира посещение в „100 ПРОЦЕНТА БИО“ ООД на 15 април 2024 г. от 11 до 13 часа в гр. Кюстендил.

Компанията 100 ПРОЦЕНТА БИО ООД е основана през 2014 г. с цел да задоволи търсенето на висококачествени биологични продукти на българския и международен пазар.

На над 800 декара се отглеждат ябълки, череши, сливи, малини, арония и орехи. През 2022 г. отваря врати цех за сокове с капацитет 1 000 тона годишно. Неговата реализация се налага, тъй като в биологичното овощарството има плодове, които не са с добър търговски вид за пресен пазар и в повечето случаи биват продавани на изключително занижени цени, които дори не покриват производствените разходи. Така фирмата освен своите собствени плодове, изкупува биологично сертифицирани суровини и от други биопроизводители, така че да се запълни капацитетът на предприятието, когато се налага. Предлаганите продукти са без захар, консерванти и други добавки. Продуктите на компанията може да се намерят под марката frumbaya.

В процес на изграждане е и цех за сушене и замразяване на плодове и зеленчуци също с капацитет 1000 тона годишно.

Освен биологично производство, фирмата прилага и иновативни методи за енергийна ефективност и кръгова икономика.

Към цеха има изградена фотоволтаична система за производство на ток, която работи от година и половина. Консумацията е основно през деня, когато се ползва слънчевата енергия. Когато се налага консумация през нощта, се използва софтуер за минимална поддръжка на температурите.

За производството на сокове се използват панели от 80 кв. без батерии, като остатъкът се продава. В цеха за сушене и замразяване се инсталира мощност от 225 кв., която предстои да влезе в експлоатация.

Собствениците на фирмата се стремят да сведат до минимум и генерираните отпадъци при производството, така че да се намали в максимална степен отпечатъкът върху природата. За целта е изградена система за компостиране на растителните остатъци. В овощните градини се прилагат технология за минимално използване на вода за напояване.

Планира се в бъдеще остатъкът от производството на сокове да се преработи на мармалад, така че едва 2% ще бъде генериран краен отпадък, който ще се компостира с изрязаните клони, листа и други растителни остатъци от обработката на овощните градини.

Денят на отворените врати в „100 ПРОЦЕНТА БИО“ ООД се организира по проект „Мерки за енергийна ефективност и кръгова икономика за микро предприятия от хранителния сектор в България“, изпълняван от БИОСЕЛЕНА и норвежката неправителствена организация Norges vel с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм (Norway Grants) 2014-2021 по програма „Развитие на бизнеса, иновациите и малките и средни предприятия“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.