1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Големи добиви на картофи за най-големите производители в Европа

Големи добиви на картофи за най-големите производители в Европа

Солидна реколта от картофи очакват петте страни в Северозападна Европа с най-голямо производство

Това са Франция, Германия, Великобритания, Холандия и Белгия. Следва прогноза:
Според организацията на картофопроизводителите в Северозападна Европа тазгодишната реколта ще достигне над 27 милиона тона. Това са 3 процента повече, отколкото средното за последните 5 години. Миналогодишният резултат е подобрен с 12 на сто.

Най-новата прогноза е направена след пробни беритби на различни ниви в петте държави. При тези проби единствено във Великобритания, където началото на кампанията е по-късно, резултатите не са били над средното NIVO. Според експертите по-добрата реколта се дължи основно на увеличените площи.

Във Франция тазгодишното количество се очаква да надскочи средното за последните пет години с цели 14 процента. Средният добив в петте страни се оценява на около 4,5 тона от хектар. Това са 3,8 тона повече, отколкото през миналата година, когато заради сушата реколтата беше изключително лоша.

Най-слаба реколта ще има в Белгия, тъй като там площите с напояване са много малки. Във Франция, Белгия и големи части от Германия потенциалът за растеж вече е изчерпан.

Въпреки очакванията за голяма реколта, цените не отразяват прогнозите. Експертите предполагат, че през следващите няколко седмици картофите ще поскъпнат, тъй като складовете на преработвателите са почти празни. Така ще бъде до началото на беритбата, смятат анализаторите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.