1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Икономически обосновани решения при производството на слънчоглед

Икономически обосновани решения при производството на слънчоглед

Кои са новите селекционни разработки при маслодайната култура

По време на събитието, организирано от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите - Ден на полето в края на месец юли 2022 г., беше представено последното поколение генетика на Лимагрейн във всички технологични направления и групи по масло. С цели 5 нови предложения компанията стартира сезон 2022/2023 г. със сериозни заявки по отношение на добив, сухоустойчивост и здравен профил.

 

„Най-новото попълнение за сезона в Клиърфийлд плюс технологията е слънчогледовият хибрид LG 50.550 CLP. Това е продукт от патентованата ни технология за допълнителна защита срещу паразита синя китка - SUNEO. Предвид изключително сериозното нападение тук точно на това поле, много сме щастливи, че можем нагледно да покажем колко добре изглеждат нашите посеви, носещи гените за устойчивост – в случая, LG 50.550 CLP е до раса G“, коментира Димитър Петъков, регионален представител на Лимагрейн за област Добрич и Силистра. Този хибрид обаче, има т.нар. двойна защита, заради устойчивостта си и на друг сериозен проблем – маната.

Това е уникален продукт с много добър добивен потенциал, сухоустойчивост и здравен профил, продължава Димитър Петъков. И въпреки че в района на Североизточна България паразитът синя китка вече е широко разпространен и ще нанесе сериозни вреди в производството, с хибридите на компанията добивът може да бъде опазен.

LG 50.455 CLP e по-ранен продукт, отново в Клиърфийлд плюс технологията, с много добро представяне през последните години, с отлично озърнени и с изпълнен център пити, с плътно набити семена. Това дава гаранция за един отличен добив, изтъкна още Димитър Петъков.

3 хибрида слънчоглед от Експрес технологията представи на полето Стефан Стефанов, регионален представител на Лимагрейн за област Добрич и Силистра. Разбира се, основен фокус тук е хибридът LG 50.479 SX, който се утвърди през изминалата година като продукт с изключителен добивен потенциал, но показа и в реални условия отличната си защита срещу мана (вкл. срещу едни от последните, установени след 2019 г. раси 777 и 737). Това е средно ранна генетика с много добро, пластично и стабилно представяне, с толерантност на болести и екстремни засушавания.

Можете да проследите добивите от жътва 2022 г. в интерактивната платформа тук: https://lgseeds.bg/crops/.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.