Д-р Звездомир Желев дава съвети
Овощарите често се оплакват от загуба на продукция вследствие на пролетните слани и измръзвания. Какви техники и методи на защита от слана и измръзване съществуват - за тях разказва гл. ас. д-р Звездомир Желев, преподавател по фитопатология, прогноза и сигнализация.
„При по-ранно цъфтящите сортове череши имаме може би 60 до 70 процента измръзване тази година. В Южна България температурите паднаха до минус 4 градуса, но в Северна България са били минус 7, минус 8 градуса. Когато има загуба на цветовете в такъв мащаб, съответно намалява и реколтата. Има мероприятия като разреждане на плодовете – предполагам, че ще има известен компенсаторен ефект при тези култури. т.е. плодовете ще стават по-големи, макар и по-малко на брой.“
По думите му съществуват превантивни техники, които могат да защитят плодните дръвчета от измръзване. На първо място, много е важен изборът на място за овощна градина. Районирането на културите на национално ниво също е от съществено значение. Освен това има нови сортове, които имат различно ниво на измръзване.
Микродъждуването може да повиши температурата с няколко градуса. Когато водата замръзва, тя отделя топлина и в този случай се наблюдава обледяване на дърветата, но това ги съхранява по отношение на ниските температури. Преди това, когато е валяло дъжд, при падане на температурите има нулеви или много малки повреди, разказа д-р Звездомир Желев.
По думите му има пряка зависимост между храненето на растенията и устойчивостта им спрямо измръзване. Ако растението има в достатъчно количество хранителни елементи, внесени още наесен, като бор, манган, цинк, мед, желязо, това би помогнало да има по-малки загуби от измръзвания. Има някои продукти, които добавят захари и концентрират сока на клетките, някои аминокиселини също спомагат за преодоляване на стреса. Положителен ефект срещу измръзване имат продукти на база водорасли, които съдържат растежни хормони, регулатори, витамини, микроелементи, органично вещество.