1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Може ли да се предотврати измръзването на овошките

Може ли да се предотврати измръзването на овошките

Д-р Звездомир Желев дава съвети

Овощарите често се оплакват от загуба на продукция вследствие на пролетните слани и измръзвания. Какви техники и методи на защита от слана и измръзване съществуват - за тях разказва гл. ас. д-р Звездомир Желев, преподавател по фитопатология, прогноза и сигнализация.

„При по-ранно цъфтящите сортове череши имаме може би 60 до 70 процента измръзване тази година. В Южна България температурите паднаха до минус 4 градуса, но в Северна България са били минус 7, минус 8 градуса. Когато има загуба на цветовете в такъв мащаб, съответно намалява и реколтата. Има мероприятия като разреждане на плодовете – предполагам, че ще има известен компенсаторен ефект при тези култури. т.е. плодовете ще стават по-големи, макар и по-малко на брой.“

По думите му съществуват превантивни техники, които могат да защитят плодните дръвчета от измръзване. На първо място, много е важен изборът на място за овощна градина. Районирането на културите на национално ниво също е от съществено значение. Освен това има нови сортове, които имат различно ниво на измръзване.

Микродъждуването може да повиши температурата с няколко градуса. Когато водата замръзва, тя отделя топлина и в този случай се наблюдава обледяване на дърветата, но това ги съхранява по отношение на ниските температури. Преди това, когато е валяло дъжд, при падане на температурите има нулеви или много малки повреди, разказа д-р Звездомир Желев.

По думите му има пряка зависимост между храненето на растенията и устойчивостта им спрямо измръзване. Ако растението има в достатъчно количество хранителни елементи, внесени още наесен, като бор, манган, цинк, мед, желязо, това би помогнало да има по-малки загуби от измръзвания. Има някои продукти, които добавят захари и концентрират сока на клетките, някои аминокиселини също спомагат за преодоляване на стреса. Положителен ефект срещу измръзване имат продукти на база водорасли, които съдържат растежни хормони, регулатори, витамини, микроелементи, органично вещество.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.