1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Постиженията на LIDEA бяха показани на открит полски ден в Раднево

Постиженията на LIDEA бяха показани на открит полски ден в Раднево

Сортове пшеница устойчиви на болести, рентабилни за производство

Лидеа показа развитието на сортове пшеница на производствен посев в района на Стара Загора. Откритият полски ден в землището на фирма ГЕЯ 4 събра много земеделци. Впечатлението, с което останаха гостите е, че посевът е в отлично състояние което предполага и добри надежди за висок добив.

„Собственикът на полето е свършил много добра работа. Обезпечил е растенията с адекватна растителна защита, подходящо подхранване и селекцията на френската компания ще му се отблагодари подобаващо“, каза търговския представител Николай Петров.

На полето беше „старият воин“ СОФРУ CS, който през годините доказа своите безспорни качества и потенциал за добив. Това е пшеница, която може да се заложи на всеки един тип почва и климатични условия. Най-важното е, че вариациите в добива й са минимални. Много е устойчива на болести и в години като тази дава един много добър прозорец за пръскане. Времето е изменливо през последните години и е трудно да бъде направен план по отношение на третирането с препарати за растителна защита. Но добрата устойчивост на СОФРУ CS в такива моменти би спасила всеки земеделец.

sofru

На полето са заложени още няколко водещи сорта на LIDEA, един от тях е ФЛАВОР CS-ниска пшеница, не поляга, устойчив на вирози. Цялата генетика е с къси междувъзлия, няма много остатъци от слама съответно, толерантна е на основните икономически важни болести. Потенциалът за добив е много добър, което до голяма степен се дължи на пролетното братене на сортовете. Тенденция е есента да е суха, но на пролет има повече валежи и тогава успява да компенсира и да разгърне потенциала си.

lidea-montekristo

Интересен сорт е МОНТЕКРИСТО CS, който за много краткото си време на пазара доби огромна популярност. Засят на пресечени терени се представя отлично.

sosten

СОЛИНДО CS е за четвърта година на пазара, изключително работещ. Основно LIDEA селектира осилести сортове пшеница. Представител на сегмента в средноранната група е СОСТЕН CS-ниска пшеница с много висок восъчен налеп. Това е пшеницата с най-здраво стъбло и в проблемни години не поляга. „За 10 години аз проблем с полягането на пшеницата на LIDEA не съм виждал и не очаквам“, категоричен е регионалният представител Николай Петров.

solindo

В портфолиото са два сорта шестредови ечемици ЖУП CS с отличен потенциал за добив и устойчивост на болести и МЕЛИА CS, нов сорт. Преди две години беше пуснат в производство. Няколко дена е по-късен като зрелост в сравнение с ЖУП CS. Компанията предлага семена тритикале ТРИСМАРТ CS с добра съвместимост между добив и устойчивост, който е вариант както за производство на зърно, така и за сенаж.

Огромно значение за доброто състояние на посевите има генетичният потенциал на пшеницата. Сеитбата е направена на 27 октомври в норма 500 кълняеми семена на декар. Заради добрия здравен статус голяма част от пръсканията с ПРЗ са спестени, подчерта търговският представител на фирмата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.