1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Розопроизводители: Няма пазар за розовия цвят

Розопроизводители: Няма пазар за розовия цвят

В момента има свръхпроизводство

Ситуацията в сектор „розопроизводство“ е изключително тежка. Това коментира председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България – Христо Николов. Припомняме, че някои стопани унищожават насажденията си от маслодайна роза в знак на протест. Причина за недоволството им е ниската изкупна цена на розовия цвят от около 1.60 лв. за килограм.

„Няма пазар за розовия цвят. Или там, където има търсене, цената е унизително ниска. Това провокира много колеги да прибегнат към крайни мерки. Някои от тях изрязват или мулчират насажденията си. За жалост има и такива, които напълно ги унищожават. Това е една тенденция, която от 2-3 години се наблюдава. Имаше достатъно индикации, че ще стигнем до тук. За съжаление не се взимат адекватни мерки вече няколко години“, обясни Николов.

Поискахме да научим каква е причината за ниската изкупна цена тази година.

„Отговор на този въпрос могат да дадат само преработвателите. Те определят цената, на която са готови да купят розовия цвят. Ние сме фермери, производители. Имаме една суровина, която трябва да бъде преработена при специфични условия, за кратък период от време. Нямаме възможност да складираме нашата суровина- или я продаваме на момента, или я изхвърляме. Преработвателите имат някакви аргументи. Казват, че имат залежали количества и не могат да реализират маслото си и съответно това сваля цената на нашата суровина.“

Стефан Иванов има около 1500 декара розови насаждения. Той е категоричен, че няма да унищожава масивите си. Ето и неговото обяснение за цената на розовия цвят.

„През 2015 година розовият цвят стигна 4.50-5 лв. Тогава никой не мислеше да си унищожава розите. Хората с печалбите създадоха нови градини. И това беше голямата грешка. Нарушен е балансът между търсене и предлагане. В момента сме в свръхпроизводство.“

Бум на розови градини има не само у нас, но и в световен мащаб, допълни производителят.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.