1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Сеитбата на пролетници върви с добри темпове в Шуменско

Сеитбата на пролетници върви с добри темпове в Шуменско

Стопаните са доволни от наличието на почвена влага

По-хладната и влажна пролет забави темповете на сеитба на пролетни култури. В стопанството на Нелка Костова се обработват 4200 дка земя. Кампанията вече е в разгара си. Машините са на полето и използват всеки ден без дъжд, за да заложат новата реколта от пролетни култури.

„За разлика от миналата година, тази година имаме доста дъждове. Имаме и полета, в които ще влезем може би след месец, ако няма толкова обилни валежи, защото в момента са доста влажни. Ще изчакаме, защото няма друг начин. По-добре да има влага. В промеждутъците успяваме да засеем земята. Справяме се засега“, коментира Нелка Костова.

В момента Нелка Костова сее царевица за силаж за нуждите на животновъдното стопанство, в което се отглеждат 100 млечни крави. Слънчогледът вече е засят в по-студено време. На полето има 900 дка от маслодайната култура.

Успяхме да го засеем, малко хладничко беше, но предвид дъждовната обстановка решихме, че няма време за чакане, за да не си изпуснем сроковете. Дори вчера обследвахме едното поле, където виждаме, че в рамките на два-три дни слънчогледът ще покълне, което е много добре.“

Условията в момента са много по-различни в сравнение с миналата година. Независимо, че кампанията върви по-бавно, земеделските стопани са доволни от наличието на почвена влага.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.