1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Безконтролни сечи в Родопите се представят за мерки за борба с наводненията

Безконтролни сечи в Родопите се представят за мерки за борба с наводненията

 

Международната природозащитна организация WWF и Съюзът на лесовъдите ветерани в Пазарджишка област предупреждават за безконтролни сечи в района на Пазарджик. Съгласно договор между областния управител и фирми след проливните дъждове от миналата седмица са започнали сечи на територията на Държавните лесничейства Чехльово, Ракитово, Селище и Държавната дивечовъдна станция Чепино.

"Всеки ден от началото на сечите само от едно лесничейство се изнасят 20 – 30 кубични метра елитна дървесина от бял бор, смърч и ела, без да се спазват каквито и да било процедури от Закона за горите и без да се заплаща дървесината. Фирмите, извършващи сечта, не разполагат с писмено позволително, няма маркировка на дървесината. В договора не са описани отделите, в които е разрешена сечта, а само имена на деретата, които подлежат на прочистване", обяснява инж. Георги Петканин, председател на Съюза на лесовъдите ветерани в област Пазарджик.

Обявява се прочистване на коритата, но на терен се изсича цялата крайречна гора, заедно с 50-метрова ивица край нея, която няма никакво отношение към наводненията. В горните и средни корита реките текат бързо и коритата са тесни. Понякога 50-метровата ивица е на 30 метра над нивото на водата. "Почистването" в тези места само увеличава ерозията и риска от повреждане на подпорни стени на пътищата в близост до реките.

Изсича се и крайречната растителност в дерета, отдалечени от населените места. Това обаче има обратен ефект. При прочистените дерета повърхностният воден отток е по-висок - водата тече по-бързо и при порой по-големи обеми от нея достигат населени места и съоръжения, като нанасят по-големи щети.

Проблемът не се среща само в Родопите - договорите на областните управители с фирмите, които секат, са типови и засягат цялата страна. Не се взимат под внимание сечи на крайречни гори, заради които са обявени защитени зони от мрежата Натура 2000.

"Проблемите, които следват от подобни действия, са загуба на средства за българската гора и на крайречна дървесина, която задържа почвата край реките. Масовостта на тази практика неминуемо води до ерозия, по-разрушителни наводнения и загуби за милиони левове. Зад паравана на борбата с наводненията се крие облагодетелстване на фирми и неспазване на законите на страната", казва Катерина Раковска от WWF.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.