1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Болестта син език е открита в област Онтарио в Канада

Болестта син език е открита в област Онтарио в Канада

Заболяването не представлява заплаха за безопасността на храните или за човешкото здраве

Болестта син език е открита в област Онтарио в Канада, съобщават от Световната организация за здравеопазване на животните. Това е първото съобщение за поява на заболяването в Канада.

Засегнатата ферма се намира в югозападната част на Онтарио, на около 100 км от границата със САЩ. Според канадските власти не са необходими специални мерки и инцидентът се смята за приключен. Синият език е вирусно заболяване, което засяга домашни и диви преживни животни, включително овце, кози, говеда, бизони, елени и лосове. Заболяването съществува в редица страни и в момента се разпространява в северна Европа. Смята се, че болестта не представлява заплаха за безопасността на храните или за човешкото здраве.

Нейното проявление обикновено е в лека форма или почти отсъства при животни като говеда и кози. Тя обаче може да доведе до сериозни или фатални последствия при овцете и сърните. Заболяването оказва сериозно влияние върху международната търговия. Държавите, в които няма син език забраняват вноса на живи животни и животински продукти като сперма и ембриони, от страни, в които се разпространява болестта.

Търговията с говеждо месо за консумация от човека не е засегната. Появата на болестта в Канада означава незабавно спиране на сертификатите за износ на живи животни, семенна течност и ембриони. Вирусът се предава основно чрез комари, които могат да бъдат пренесени от вятъра на дълги разстояния. Това затруднява мерките за предотвратяване на заболяването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.