1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Гърция може да осъди страната ни

Гърция може да осъди страната ни

Причината е заливането на земеделски площи в област Еврос в северната част на южната ни съседка

Гърция може да осъди страната ни. Причината е заливането на земеделски площи в област Еврос в северната част на южната ни съседка.

Всяка година през периода февруари – март десния и левия бряг на река Марица в сектора Орменион – Димотика e заливан от буйните води на реката. Марица повишава нивото си с близо два метра в долната си водосборна зона.

“Неколкократно алармирахме, че причина за това са и ВЕЦ-овете на река Арда, както и контролираното изпускане на водни количества от хидросъоръженията до тях, ако това пак се повтори, може да повдигнем обвинение за безстопанственост и нехайство”, посочи Георгиос Каратеодору, юристконсулт към община Орестиада. Миналата година през февруари и март Одрин, Димотика, Софли и други населени места около Марица преживяха на няколко пъти водния кошмар заради интензивното снеготопене в България.

Припомняме, че през месец ноември миналата година България получи близо 6 млн. и половина евро помощ от бюджета на Европейския съюз за преодоляване на щетите от тежките наводнения през януари-февруари.

Автор: Велко Велев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.