1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Карповирусин – приносът на ЮПЛ България за 100% защита от източен и ябълков плодов червей

Карповирусин – приносът на ЮПЛ България за 100% защита от източен и ябълков плодов червей

Моментът за третиране срещу второто поколение е определен благодарение на иновативна технология за прогноза и сигнализация

Икономически най-важните вредители в овощните насаждения, които могат да причинят от 60 до 80% загуби от продукцията, са източният и ябълковият плодов червей. В зависимост от района и температурите те развиват 2 в някои случаи 3 поколения годишно. Контролът е изключително труден поради скрития начин на развитие на ларвите. Извършват се с листни третирания според летежа на пеперудите и последващото яйцеснасяне, като превантивните пръскания са икономически неизгодни и водят до натрупване на остатъчни количества в плодовете. Прецизното определяне на момента на пръскане е от изключителна важност, както от икономическа, така и от практична гледна точка.

 

ИНОВАЦИИ И ПРЕЦИЗНОСТ

 

  • За изготвянето на адекватна прогноза и назначаване на третирания с инсектицида Карповирусин специалистите от ЮПЛ България се доверяват на иновативната технология, заложена в автоматичните капани снабдени с видео камери, които предоставят информация за летежа и плътността на вредителя директно на смарт устройство без да се налага ежедневно посещение на градината.

ЗАЩИТА БЕЗ КОМПРОМИСИ

Модерните и иновативни овощни градини не могат да си позволят компромис с качеството, затова залагат на Карповирусин, като продукт за решение на проблема с неприятелите.

 

Фирма Доян Агро е производител на плодове повече от 14 години. Продуктите на UPL са част от технологията за опазване на четирите градини с ябълкови насаждения вече повече от три години. Именно затова те прилагат неколкократно инсектицида Карповирусин.

 

/отляво надясно/ Запрян Димитров, Светослав Калинов и Евгений Динев в градините на фирма Доян Агро

„Използваме продукта за трета година и сме доволни от него. Може да се смесва с всички други инсектициди и фунгициди. Внесохме го заедно с фунгицид и с листен тор.

Няма нападение от плодов червей за момента. И тъй като ефектът е много добър, смятаме и занапред да го прилагаме“, подчерта Светослав Калинов, агроном във фирма Доян Агро.

 

Ето какво разказва и търговският мениджър на UPL за Южна България Запрян Димитров. „Тук направихме първите третирания 3-4 дни след начало на летежа, таргетирайки яйцата на неприятеля, за да нямаме повреди по плодовете от първото поколение на ябълковия плодов червей. Продуктът свърши отлична работа. Годината е особена, с чести превалявания, но Карповирусин работи чудесно. Нашите любезни домакини решиха да използват продукта и при второто поколение на плодовите червеи, защото нанася още по-голяма икономическа вреда на продукцията.“

 

Карповирусин

Карповирусин може да се използва 3-4 пъти през вегетацията, в зависимост от това каква е популацията на ябълковия и източния плодов червей. Подходящ е за извеждане на интегрирана растителна защита. Продуктът е контактен, със стомашно действие. Храненето приключва 2-3 часа след приемане на вируса. Ларвите умират, като остава и вирусоносителни остатъци.

КАЧЕСТВО И ФОРМУЛАЦИЯ

 

Карповирусин е базиран на естествено вещество - гранула вирус, естествен патоген, изолиран в края на миналия век. Формулацията е изпитана в Европа и САЩ. Тя е усъвършенствана и изследвана повече от 20 години, за да достигне днешния си вид, за лесно и сигурно използване.

Карповирусин се прилага в доза 100 мл/дка. Това е биологичен продукт, който по ефикасност не отстъпва на химичните си аналози. Ето защо той е подходящ едновременно и за конвенционално, и за биологично производство. Щади полезните насекоми, безопасен е за пчелите, за околната среда и за операторите, които работят с него.

Карповирусин не натоварва продукцията с остатъчни количества и в същото време не е по-скъп от химическите продукти за растителна защита.

Карповирусин е с изключително висока UV защита, съдържа мощен атрактант, гарантиращ повишена ефективност.

Прилепителят в Карповирусин повишава ефективността при валежи от порядъка на 40-45 л на кв./м.

Карантинният срок на Карповирусин е 1 ден и няма опасност от остатъчни количества, което го прави изключително подходящ за използване в края на вегетацията.

 

„Инсектицидът показва безкомпромисен ефект и качеството на плодовете е неоспоримо“, подчерта продуктовият мениджър на UPL Евгений Динев. За по-добър контрол препоръката е 10-12 дни след първото внасяне на инсектицида отново да се третира с него за 100% ефективност върху неприятеля.

 

КОРЕКТНОСТ И УСТОЙЧИВОСТ

 

Коректното отношение на представителите и готовността винаги да се отзовават на нуждите на производителите, в комбинация с качествени продукти като инсектицида Карповирусин, са гаранция за дългогодишно сътрудничество и двустранна устойчивост на бизнес отношенията.

Ето защо за обезпечаване растителнозащитните мероприятия в овощните насаждения продуктите на ЮПЛ България заемат едно от първите места.

Вижте повече информация за продукта ТУК или се свържете с представител от UPL – КОНТАКТИ UPL


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.