1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Няма опасност от измръзване на лозовите насаждения в Южна България

Няма опасност от измръзване на лозовите насаждения в Южна България

Агрономи съветват как да предпазим лозето...

Няма опасност от измръзване на лозовите насаждения в Южна България. Температурите там не са паднали под критичния минимум. Какво трябва да знаят земеделските стопани, когато климатичните условия са неблагоприятни? 

Агрономи съветват как лозето може да се предпази от измръзване. Големите стопанства са почнали резитбите на лозята още от листопада, т.е. от преди настипването на тези ниски температури. Въпреки всичко след като вече температурите са факт и резитбата продължава хубаво е да се залага с една пъпка повече при резитбата, т.е. тя да бъде резерв евентуално, тъй като при по-младата дървесина измръзването започва да настъпва от най-крайните пъпки“, сподели агрономът Валентин Реджев.

Според агротомите, опасност от измръзване на лозовите насаждения няма. Увреждане на лозята е възможно, ако температурите се задържат поне 24 часа под минус 15 градуса. „Снегът не предпазва толкова лозята, тъй като той е по-скоро в почвения слой, а лозята са над почвената повърхност. Вече високите формировки са с едно малко по-така голямо предимство спрямо ниските формировки, понеже са по-близко до приземния слой, където температурата е по-ниска“, категоричен е Реджев.

Хубавото е, че у нас фермерите избират подходящи сортове, които са устойчиви на ниски температури.

Автор: Данаил Андреев

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.