1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Областната епизоотична комисия в Стара Загора прие превантивни мерки срещу разпространението на птичи грип в региона

Областната епизоотична комисия в Стара Загора прие превантивни мерки срещу разпространението на птичи грип в региона

Постоянно действащи мерки срещу разпространението на болестта се въвеждат и в Шуменска област

Областната епизоотична комисия в Стара Загора прие превантивни мерки срещу разпространението на птичи грип в региона. Заседанието бе свикано заради доказаните два случая на болестта в Бургаска област и факта, че Старозагорска област е миграционно свързана с нея. Язовир „Овчарица“ с топлите си води е едно от местата, които привличат водоплаващите птици.

Сред приетите мерки срещу разпространение на птичи грип в областта са забрана  за пускане на домашни птици извън дворовете, забрана за лова на пернати, както и на риболова в открити басейни, като езера и язовири. Категорично се забраняват изложбите и пазарите на птици в област Стара Загора.

Със своя заповед областният управител инж. Георги Ранов определи мерките, които трябва да вземат кметовете и кметските наместници по места, за да се предотврати птичият грип в региона. Ще бъдат сформирани и общински комисии, които ще следят за спазването на мерките, предприети от Областната епизоотична комисия.

Засега в Старозагорска област няма регистрирани случаи на птичи грип.

Постоянно действащи мерки срещу разпространението на болестта се въвеждат и в Шуменска област.  Кметовете на населени места в Шуменско трябва да разпоредят преброяване на домашните птици, а на стопаните ще бъде забранено да пускат птиците извън дворовете си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.