1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. В Североизточна България е обявен оранжев код заради проливни валежи

В Североизточна България е обявен оранжев код заради проливни валежи

Снимка:

Очаква се и бурен вятър

Оранжев код за опасни метеорологични явления - проливен дъжд и силен вятър, е обявен в седем области на страната, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН. Оранжев код е обявен за областите Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна.

Навсякъде валежите ще продължат, като сумарното количество за денонощието се очаква да бъде до около 50 л/кв.м. В областите Добрич и Варна ще духа и силен вятър от североизток, след обяд ще смени посоката си от северозапад.

Жълт код е обявен за девет области, предимно в Северна и Източна България: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Сливен, Бургас. Там също се очакват значителни валежи със сумарно количество за денонощието 20 - 30 л/кв.м.

Значителни количества валежи са паднали в Северна България от неделя вечерта до 03 ч. тази нощ, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, предаде Агенция „Фокус”.

Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите е приведено в повишено внимание. От екоминистерството са дали указания на всички кметове в застрашените райони да осигурят отводняване на населените места. Разпоредено е и да се осигурят и свободни обеми в язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.