1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Как да изберем най-добрата мотофреза?

Как да изберем най-добрата мотофреза?

С течение на годините, мотофрезите се превърнаха във всекидневен и на практика задължителен инвентар за всеки, който разполага с градина и желание сам да си произвежда плодове, зеленчуци или други блага от нея.

Използвайте това кратко ръководство, за да знаете кои са най-важните изисквания при избора на механизиран помощник за вашата градина.

Цена

Цените на мотофрезите Ценаварират в наистина широк диапазон, започвайки от стотина до няколко хиляди лева. Сами можете да се досетите, че сами трябва да определите какви пари сте склонни да инвестирате, както и за какви цели. В никакъв случай обаче не препоръчваме най-евтините модели на най-недоказаните производители.

Марка

Говорейки за производители, на пазара има наистина много марки на мотофрези. Много трудно е да се отсее добрият производител, а още по-трудно - добрият модел мотофреза. Нашият съвет е да прочетете колкото се може повече отзиви онлайн, за да намалите риска от закупуване на мотофреза, която няма да върши работата по начина, по който сте си представяли.

Марковите модели предлагат далеч по-добри експлоатационни качества при много по-голямо натоварване, но и на съответната по-висока цена.

Вид

Мотофрезите се делят на два основни класа според вида си на задвижване: с електрически двигател и с двигател с вътрешно горене (бензинов или дизелов).

Естествено, електрическите фрези са чувствително по-практични за по-леки дейности. Отлични са за работа в цветни градини и малки зеленчукови площи. Сред основните им предимства са лекото тегло и ниското ниво на шум. Липсата на газове ги прави удобни и за работа в парници. Не е нужно да споменаваме, че са и избор №1 сред дамската част.

Машините с двигател на бензин (или дизел) са значително по-мощни, но съответно са и по-тежки, нуждаят се от допълнително обслужване, както и са доста по-шумни.

Естествено, този тип мотофрези имат и немалко плюсове - към тях може да се закача допълнителен инвентар като браздир, загърлячи, роторни косачки, пръскачки, механизирано изваждане на картофи и други кореноплодни и др. Всички тези фактори правят мотофрезите с гориво далеч по-подходящи за по-големи градини.

За колко голяма градина?

Освен чистата площ на вашата градината, добре е да се съобразите и с вида на конкретната почва, която ще подлежи на обработване. Помнете, че почвите, които са по-глинести и каменисти почви изискват много по-мощна мотофреза - затова не бъдете част от хората, които остават изненадани, когато установят, че леката, удобна, но и немощна електрическа мотофреза не върши работата, за която е била закупена.

Гаранционно обслужване

Последно, но в никакъв случай не на последно място, трябва да се осведомите и за гаранционното и извънгаранционно обслужване на мотофрезата. Излишно е да обясняваме, че по-дългото гаранционно обслужване често корелира с по-качествена изработка и по-вярна служба.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.