1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Конфликтът в Украйна сложи спирачки на развитието на пазара на агротехника

Конфликтът в Украйна сложи спирачки на развитието на пазара на агротехника

Прогнозите за растеж до 2025 г. най-вероятно няма да се осъществят

Икономическата криза, породена от войната в Украйна, заплашва и сектора на селскостопанските машини и заплашва да постави спирачки на разширяването на пазара. Продажбите на трактори по света достигнаха общо 2 милиона 485 хиляди през 2021 г. или ръст с 13,2% спрямо предходната година и с особено положителни индекси за пазари като Индия (+28% с регистрирани над един милион единици), Съединените щати (+10,5% с 317 хиляди единици) и ЕС (+16% с 215 хиляди единици).

Водена от доброто потенциално търсене, световната търговия със селскостопански машини се очакваше да нарасне със 7,1 % през четирите години от 2022 г. до 2025 г. Войната в Украйна обаче драстично промени тенденциите и доведе до промени в селскостопанската икономика, в географията на производството и във веригата на доставки за промишлеността, започвайки с енергията.

 

Данните на ФАО, публикувани този юни, вече показват спад в производството на световно равнище за текущата година, определен именно от намаляването на стоките от Украйна и Русия, страни, които само покриват около 30% от световния износ както на пшеница, така и на ечемик. Намаляването на стоките от тези страни ще доведе до промени в производството на зърнени и маслодайни култури, вероятно възлагайки по-голяма роля на страни като Бразилия, Австралия и Индия, а това означава нови търговски пътища и нова логистика в глобалния сценарий.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.