1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Разликата между индустриалните и аграрните телескопични товарачи на JCB

Разликата между индустриалните и аграрните телескопични товарачи на JCB

Доц. Неделчо Делчев, катедра Аграрно инженерство, Аграрен факултет, Тракийски университет – Стара Загора

JCB произвежда телескопични товарачи за използване в различни сектори на икономиката – индустриален и аграрен. По този начин на клиентите от двата сектора се предоставят напълно професионални машини, конструирани така че да отговарят на специфичните изисквания, дейности и материали, които се манипулират.  Характерно е, че в земеделието товарачите работят преобладаващо с кофи за насипни товари, докато в индустриалния – с вилици. В земеделието те ежедневно изминават по-голям пробег и се налага да теглят ремаркета, докато например в строителството движението е ограничено в рамките на даден обект. В животновъдния отрасъл се налага да разкъсват и товарят торова маса в силно хлъзгави условия – при минимално сцепление, което е рядкост в строителния сектор.

Това са част от причините JCB, а и други производители да произвеждат телескопични товарачи с различна спецификация, тоест за аграрния и индустриалния сектори. Като се вземе предвид и многообразието на модели с различни възможности по отношение на товароподемност, височина на вдигане на товара и т.н., наистина на конкретния потребител се предоставя подходяща машина, отговаряща на действителните му нужди. Заради различните дейности, за които се използват телескопични товарачи, като правило аграрните са с по-висока спецификация и съответно с по-висока цена.

Идеята на този материал е да покаже различията между двата типа товарачи, защото на Българския пазар на земеделска техника недобросъвестни търговци на машини „втора ръка” предлагат индустриални товарачи на JCB, без да обясняват разликите между аграрните и индустриалните варианти или твърдят, че няма разлика, а разликата в цените обясняват с маркетинговата политика. Така клиентът получава „евтина” машина, която е по-нископроизводителна и проблемна при работа в земеделския сектор.

В какво се състоят разликите между индустриалните и аграрни варианти на JCB? Тъй като моделите и при двата варианта телескопични товарачи са много, е невъзможно разликите да бъдат разглеждани поотделно. Ще бъдат посочени само принципните различия и като пример ще бъде разглеждан един от най-използваните модели JCB 531-70. Кодификацията на модела означава, че телескопичният товарач е от 5 серия, максималната му товароподемност е 31 dt (3,1 тона), а максималната височина на повдигане – 70 dm (7 метра). Индустриалният вариант включва две версии: JCB 531-70 и JCB 531-70 Wastemaster. Първата версия е за универсално приложение в индустриалния сектор, а втората – специализирана за манипулиране на отпадъци. Аграрният вариант на този модел включва четири версии – JCB 531-70 Agri, JCB 531-70 Agri Plus, JCB 531-70 Agri Super и JCB 531-70 Agri Xtra. Аграрните варианти и при другите модели са с повече версии с цел да се отговори по-пълно на специфичните и разнородни изисквания на аграрния сектор.

Основни технически данни. И при двата варианта телескопични товарачи статичните размери, товароподемността, височината на повдигане, теглото, товарната характеристика и т.н. съвпадат напълно. Тоест, гледайки техническите данни, разлики не могат да бъдат установени.

Външен вид.  Дори и най-добрият специалист ще бъде затруднен да различи двата варианта – няма разлика в екстериора на машината. Единствената разлика е, че при аграрните телескопични товарачи след модела ще бъде изписано „Agri”.

Мощност на двигателя. Заради динамиката на работа в аграрния сектор, като правило в товарачите се вграждат по-мощни двигатели – от 15% до 40%. В конкретния пример при индустриалния вариант се използва стандартно двигател с мощност 85 к.с. и въртящ момент 360 Nm при 1200 об/мин. В аграрния вариант са монтирани двигатели съответно с мощност 100 к.с. с въртящ момент 440 Nm при 1300 об/мин и 130 к.с. с въртящ момент от 532 Nm при 1500 об/мин.

Трансмисия. В индустриалните варианти се използва 4-скоростна кутия Power Shift, свързана към двигателя посредством хидродинамичен преобразувател (хидротрансформатор). Превключването на скоростите и реверсирането на движението се извършва чрез лост, монтиран на колоната на волана. Максималната скорост на движение е 33 км/час.

Във вариантите Agri и Agri Plus се използва същата трансмисия, но превключването на предавките и реверсирането на движението е дублирано и може да се извършва от джойстика за управление функциите на товарача. Операторът извършва всички команди с една ръка, а другата е свободна за управление на волана. По този начин се увеличава производителността, тъй като в земеделието повечето товаро-разтоварни дейности, окупяване на зърно и т.н., се извършват в движение.

При версиите „Agri Super” и „Agri Xtra” се използва 6-скоростна трансмисия Power Shift с автоматично превключване между 4 и 6 скорост. Максималната скорост на движение е 40 км/час. Така се отговаря на аграрните стопанства с преобладаващи транспортни дейности. Тази трансмисия има функцията „Torque Lock”, тоест автоматично блокиране на хидротрансформатора на 5 и 6 предавка. В този случай предаването на мощността от двигателя до трансмисията се предава без загуби и се реализира икономия на гориво в рамките на 2 до 5%.

Задвижване на колелата. Индустриалните телескопични товарачи стандартно са с перманентно задвижване на четирите колела. При аграрните товарачи посредством електрически ключ задния мост може да бъде отцепен от трансмисията, тоест задвижването да остане само от две колела. Тази функция е особено полезна при транспорт по твърди настилки – трансмисията не се претоварва, снижава се износването на гумите и се реализира икономия на гориво.

Диференциал. За разлика от индустриалните, аграрните товарачи могат да ползват преден мост с „limit slip” диференциал, известен като автоматично блокиращ се диференциал при буксуване на колелата. Това е особено полезно при почистване на т.нар. дебела несменяема постеля в животновъдството, при товарене на торова маса от торища, при окупяване на зърно и т.н.

Хидравлични помпи. Ефективността на работа на хидравличната система на телескопичните товарачи е от първостепенно значение за тяхната производителност. Ключов фактор в хидравличните системи е захранващата помпа. В индустриалните варианти се използват зъбни помпи с дебит 82 l/min, който е достатъчен за дейностите, които се извършват  – предимно бавно и прецизно манипулиране на товарите. При аграрните товарачи се използва бутално-аксиална помпа с дебит 140 l/min. Чрез големия дебит се дава възможност да се използват едновременно няколко функции на стрелата – вдигане, удължаване, повиване на кофата и т.н., тоест бързо извършване на голям обем работа.

Управление на стрелата. Всички движения на стрелата се осъществяват чрез хидравлични цилиндри. При индустриалните варианти, потокът масло към тях се подава чрез ръчно управляеми клапани, като маслото се насочва към първият избран консуматор и не може да се споделя с друг консуматор.В аграрните варианти потокът масло се управлява чрез пропорционални клапани. При едновременно извършване на няколко функции (типично при земеделските дейности) потокът масло се разпределя пропорционално на преместения джойстик от оператора. Съчетано с използваната бутално-аксиална помпа, която винаги работи с дебит, който е необходим на консуматора, се постига по-нисък разход на гориво и маслото в хидравличната система работи при по-ниска температура, тоест без излишно загряване.

Хидравлична система. Чрез използването на бутално-аксиална помпа с голям дебит и пропорционални клапани за отделните движения на стрелата се цели висока ефективност на тази система с цел движенията на стрелата и окаченото приспособление (предимно кофа) да се извършват с голяма скорост (бързо).

Обобщено време за един цикъл показва, че хидравличната система при аграрните товарачи е от 10% до 32% по-ефективна от тази на индустриалните. Този показател е пряко свързан с производителността на машината.

Трябва да се има в предвид, че за индустриалните варианти „бързата” хидравлика не е приоритетна, защото с тях се извършват операции, свързани с точност и прецизност на манипулираните  товари.

Стабилизираща система на стрелата (SRS). Чрез нея се гасят колебанията на стрелата и могат да се манипулират насипни товари с висока скорост на неравни (грапави) терени. Използва се при аграрните варианти.

Геометрия на движение на супорта. Аграрните телескопични товарачи работят преимуществено с кофи. За тази цел супортът на стрелата, към който се закачат кофите, може да се повива на по-голям ъгъл надолу – ъгъл на разтоварване. Гарантира се пълно изсипване на лепкави материали – някои фуражи, торова маса и др.

Охлаждане. Определено аграрните телескопични товарачи работят при по-тежки условия и силно запрашени среди. За тази цел има предвиден радиатор за охлаждане на хидравличното масло, а питите на всички радиатори са с по-широки процепи, отколкото тези използувани при индустриалните. Целият охладителен пакет при тях се обдухва от реверсивен вентилатор, чрез който временно се обръща посоката на въздушната струя за почистване на целия пакет.

Климатик. При аграрните телескопични товарачи се монтира стандартно, а при индустриалните е опция.

Хомологизация. Аграрните телескопични товарачи имат тракторна хомологизация, т.е. те могат да се движат както тракторите по републиканската пътна мрежа. Стандартно са оборудвани с транспортни светлини и могат да бъдат поръчани с всякакъв модел тегличи за теглене на ремаркета, спирачки за ремаркета и съответните светлини. Индустриалните машини се доставят с т.нар. „recovery” тегличи, които не са проектирани за теглене на ремаркета и служат само за аварийно изтегляне на машини.

В заключение може да се каже, че съществуват значителни разлики между индустриалните и аграрните телескопични товарачи на JCB. Тъй като тези разлики не са видими, производителят ги различава с думата  „Agri” изписана при всички аграрни варианти. Независимо от разликите, всеки телескопичен товарач е проектиран за професионална работа в съответния сектор.

Трябва да се има предвид, че всички производители на подобна техника, за да отговорят на специфичните изискванията на използване, произвеждат индустриални и аграрни варианти на различни цени. Цената е обусловена от техническите разлики, които  са подобни или много близки до посочените по горе. Бъдете информиран потребител, за да направите точен избор за нужната Ви машина. Ако машината ще работи в аграрния  сектор тя трябва да бъде аграрен вариант. Независимо от по-високата цена на закупуване в крайна сметка тя ще бъде икономически ефективна и надеждна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.