1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Станимир и Недялко Статеви получиха приза „Агробизнесмен на България“ за 2013 г.

Станимир и Недялко Статеви получиха приза „Агробизнесмен на България“ за 2013 г.

Снимка:

Освен вносители на агротехника те са и земеделски производители

Баща и син Станимир и Недялко Статеви получиха приза „Агробизнесмен на България“ за 2013 г. в конкурс на в-к „Български фермер". Отличието им ще бъде връчено лично от министъра на земеделието и храните Димитър Греков по-късно на коктейл. „Отличените са хора, които след 1989 година тръгнаха от нищо – със стари трактори, с 5-10 декара земя, и достигнаха хиляди декара обработваема земя“, заяви агроминистърът.

Статеви са вносители в България на агротехника. Двамата са и земеделски производители, като към момента обработват над 10 000 декара със зърнено-житни култури. Те имат и бъдещи проекти за отглеждане и на други култури като тиква, боб и лавандула. „Това е едно признание за работата, която сме свършили през последните 23 години, но също така е и и отговорност, която се надявам да можем да защитим“, каза Недялко Статев.

„Земеделието е труден отрасъл, защото си зависим от природата. От човека зависи до 20% и ние този процент трябва да го направим перфектно – да обработим земята, да отгледаме културите и редица занимания. Нужна е и необходима техника и организация“, допълни бащата Станимир.

По думите на наградените при правене на семеен бизнес от голямо значение е да има приемственост и консенсус при вземане на решения. Младият земеделец Недялко има две деца и се надява те също да станат земеделци.

Призът агробизнесмен тази година се връчи за заслуги по отношение на модернизирането на техниката и зърнопроизводството в селското стопанство.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.