1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Граждани по света настояват за действия за спиране на жестокостта при транспортирането на животни

Граждани по света настояват за действия за спиране на жестокостта при транспортирането на животни

Известни личности също застават зад каузата

На 14 юни 2023 г. гражданите по целия свят ще се обединят, призовавайки за спешни действия за укрепване на законите за транзит на животни и забрана на жестокия износ на милиони живи животни.

Призивът идва на 8-ия годишен Ban Live Exports: International Awareness Day заедно с пускането на шокиращи невиждани досега кадри, които разкриват ужасяващите условия, които живите животни, изнасяни от Европа, са принудени да издържат. Той показва животни, които са влачени и ритани и принуждавани да бъдат опаковани, мръсни и прегрети камиони и лодки. Животните могат да бъдат чути да плачат в беда и ужас по време на безмилостното пътуване.

banliveexport

За да отбележат Деня, защитниците на животните и поддръжниците на забраната в ЕС ще изпратят цифрови пощенски картички на 14-те министри на земеделието на ЕС, които планират да блокират по-силно законодателство, което ще защити животните по време на транспортиране, което показва мъчителни изображения на износ на живи животни и ги призовава да подкрепят предложените промени.

ban-live-export

А във Великобритания актрисата от "Хари Потър" Евана Линч ще призове правителството да преразгледа неотдавнашното си решение да се откаже от обещаното законодателство, което щеше да забрани износа на живи животни за клане или угояване от или през Великобритания. Тя предоставя дублажа в ново видео, показващо жестокостта на търговията и историята на 50-годишната кампания за прекратяването й.

Актрисата и Compassion in World Farming Patron заяви: "Трябва да сложим край на тази ужасяваща търговия веднъж завинаги. Точка. Правителството на Обединеното кралство обеща да забрани износа на живо, но в предателство на доверието, те се отказаха от собствения си законопроект, който трябваше да направи точно това. Беше дълга битка, но сега не можем да се откажем. Заедно можем да забраним износа на живи животни."

 

ban-live-transport

Всяка година милиони животни по света се транспортират на хиляди километри - по въздух, море или суша - за да бъдат заклани или угоявани за клане. По време на тези пътувания те страдат изключително много поради стрес, изтощение, прегряване и наранявания. Много от тези животни са овце и телета, отглеждани в пренаселени условия, без достатъчно храна, вода или пространство, за да се движат. Те често са изправени пред нечовешка смърт в крайната си дестинация в страни, където няма закони за клане, които да ги защитят.

През януари Франция, Гърция, Ирландия, Латвия, Литва, Португалия, Румъния и Испания публично се противопоставиха на прогресивните мерки, насочени към "забрана или ограничаване на определени видове транспорт" на живи животни. Оттогава към тях се присъединиха България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Италия и Полша. Германия и Люксембург обаче вече забраниха износа на живи животни за страни извън ЕС и заедно с Холандия, Швеция, Белгия и Дания подкрепят забраната на ЕС за тази жестока и ненужна практика.

ban-live-transport

В международен план други страни предприеха стъпки за справяне с проблема, Нова Зеландия вече въведе забрана за износ на живи животни по море, която влезе в сила през април, а австралийското правителство наскоро се ангажира постепенно да премахне износа на живи овце. Федералният съд на Бразилия също постанови през април, че не трябва да се изнасят живи животни от пристанищата на страната, признавайки, че животните са съзнателни същества и че тяхното благосъстояние по време на дълги морски пътувания е много лошо.

През януари 2022 г. Compassion внесе съвместна петиция с повече от 900 000 подписа до евродепутата Тили Мец, който председателства анкетната комисия на ЕС за защита на животните по време на транзит (ANIT), заедно с Четири лапи, WeMove и Animals International. Петицията призовава за забрана на износа на живи животни и подобряване на защитата на животните по време на транзит.

През май неправителствената организация връчи и гигантска пощенска картичка на представител на шведското председателство на ЕС, изобразяваща страданията, причинени от износа на живи животни, и послание от граждани на ЕС, призоваващи за прекратяване на жестокостта.

ban-live-transport

Неотдавнашен доклад, публикуван от Европейската сметна палата на ЕС, заключи, че транспортът винаги е източник на стрес за животните и че парите движат търговията. Той също така установи, че операторите често избират животните да бъдат заклани в страни, където това струва най-малко и правилата са най-облекчени, дори ако те са много по-далеч.

Деби Трипли, глобален директор на кампаниите и застъпничеството на Compassion in World Farming, заяви: "Когато знаем, че животни като крави, овце и прасета са съзнателни същества, които изпитват болка и страх, позволявайки им да бъдат транспортирани на стотици или хиляди мили, често за евтино клане в ужасяващи условия, е повече от нечовешко и трябва да приключи."

Като част от прегледа на законодателството за хуманно отношение към животните Европейската комисия предлага сериозни подобрения на съществуващите правила за транспорт, както и забрана за износ на живи животни. По-голямата част от европейските граждани - 94 на сто*, подкрепят забраната за износ на живи животни за държави извън ЕС, така че трябва да гарантираме, че те няма да бъдат предадени от министрите на земеделието на ЕС в полза на мощното лоби в областта на селското стопанство.




 

1.      Датата 14 юни беше избрана, за да отбележи трагедията с износа на живо, която се случи в същия ден през 2015 г., когато 13 000 овце трагично загубиха живота си по време на дълго морско пътуване от Румъния до Сомалия. По пътя хиляди овце умират от обезводняване, глад и изтощение.

2.      Compassion in World Farming е основана през 1967 г. от британски млекопроизводител, който се ужасява от развитието на интензивното фабрично земеделие. Днес Compassion е водещата организация за защита на селскостопанските животни, посветена на прекратяването на фабричното земеделие и постигането на хуманна и устойчива храна. Със седалище във Великобритания, ние имаме офиси в цяла Европа, в САЩ, Китай и Южна Африка.

3.      * Тази статистика е от консултативния доклад на Европейската комисия за 2022 г., проведен в подкрепа на проверката за пригодност и преразглеждането на законодателството на ЕС за хуманно отношение към животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.