1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Търсенето на протеин от насекоми ще продължи да расте

Търсенето на протеин от насекоми ще продължи да расте

През 2030 година световното търсене на протеини, добити от насекоми, ще бъде в размер на половин милион тона, или 50 пъти повече, отколкото е пазарният обем към днешна дата. Това се казва в доклад на нидерландска банка, а прогнозата е направена въз основа на предположението, че дотогава няма да има законови или производствени ограничения.
 
Заради сравнително високата цена в момента – между 3500 и 5000 евро за тон - търсенето на белтъчините от насекоми все още е малко, изтъкват експертите. Цената е значително по-висока от тази на соевия шрот или рибното брашно. В случай, че през следващите години преработката на насекоми се увеличи, това ще намали стойността на продукта и същевременно ще даде тласък на потреблението, смятат анализаторите.
Най-голям потенциал насекомите имат като храна в аквакултурите.
 
След 9 години този сектор ще поеме около 200 000 тона насекомови протеини, като дотогава се очаква цените да паднат до 1500-2000 евро за тон. На фона на общите нужди от белтъчини в аквакултурите насекомите ще имат дял от най-много 1%. Като най-големи пазари се очертават Северна Америка и Европа. Втората пазарна ниша могат да бъдат храните за домашните любимци, където капацитетът се оценява на около 150 хиляди тона. Повод за прогнозата е фактът, че все повече собственици на кучета и котки залагат на екологично произведени храни, освен това домашните любимци не проявяват алергии или непоносимости срещу този вид белтъчини. В животновъдството потреблението може да достигне между 50 и 70 000 тона, най-вече в сектора на птиците. На около 30 хиляди тона се оценява потенциалът на насекомите като добавка във фуражите за свинете. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.