1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Закон забранява умъртвяването на мъжки пилета

Закон забранява умъртвяването на мъжки пилета

Дискусията за умъртвяването на мъжките пилета се води вече няколко години

От 1 януари 2022-ра Германия забранява умъртвяването на току що излюпени мъжки пилета в птицевъдните стопанства. Това става възможно, след като Бундестагът гласува съответен закон.
 
Дискусията за умъртвяването на мъжките пилета се води вече няколко години, като екологични организации и земеделското министерство отдавна настояват тази практика да се прекрати. Досега всяка година повече от 40 милиона мъжки пилета умират веднага след излюпването си, тъй като не снасят яйца и не трупат достатъчно мускулна маса, което прави угояването им икономически неизгодно.
 
Новият закон задължава птицевъдите да ползват методи за ранното разпознаване на пола на пилето, още преди то да се е излюпило. След 2024 година тези методи ще са разрешени само, ако позволяват разпознаването на пола преди шестия ден след снасянето на яйцето. Така под натиска на обществеността законодателят най-сетне предотвратява мъките за животните.
 
След гласуването в Бундестага, законът, внесен от земеделския министър Юлия Кльокнер, трябва да мине и през втората камара на германския парламент. Още през 2019 година Федералният административен съд реши, че сегашната практика за умъртвяване на пилетата ще е допустима само за преходен период, тъй като защитата на животните е по-важна от икономическите интереси на стопаните. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.