1. Начало
  2. Видеа
  3. Любопитно
  4. Омагьосан кръг за собствениците на къщи за гости

Омагьосан кръг за собствениците на къщи за гости

Кои от тях ще връщат европари

Омагьосан кръг за собствениците на къщи за гости. Проблемът е в разнопосочните действия по отношение правилата за санкциониране, които ни вмениха след проверката през 2019 г., а малко след това ни бяха връчени актовете за публични държавни вземания и 100% връщане на субсидията, заявиха от Сдружение „Работещи къщи за гости“. За случващото се бяха информирани депутатите от комисията по земеделие и храни в НС.
През 2019-та г. всички къщи за гости са проверени. Голяма част от тях функционират по предназначение. Под обществения натиск тогавашното правителство вместо да определи санкциите на неработещите предприема рестриктивни действия срещу всички бенефициенти. Същата година се приема ново законодателство, което дава право на ДФ „Земеделие“ да приеме правила и норми за санкциониране на бенефициентите с 6 години задна дата. Това противоречи на европейския регламент категорични са от Сдружение „Работещи къщи за гости”. Основно засегнати от правилата, посочиха те, са проекти от последния прием. 87% от къщите-нарушители са виновни и ще трябва да връщат финансовата помощ, припомни председателят на организацията Искра Оракова и собственик на къща за гости.
Темата за къщите беше повдигната заради пореден доклад на Европейската службата за борба с измамите за изпълнението на двете мерки 311 и 312 от ПРСР 2007-2013 г.
Представителите на реалния бизнес ще поискат от депутатите да премахнат неправомерно наложените санкции през 2019 г., които от ДФЗ бяха изискали със задна дата от действащия бизнес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.