В глобален мащаб 1.3 милиарда тона храна се изхвърлят всяка година, което е 15 пъти повече отколкото в ЕС. Това означава, че една трета от храната, произведена за консумация от хората по света се превръща в отпадък. Трудно можем да си представим паричната ѝ стойност, достигаща 865 милиарда евро годишно. Същевременно над 840 милиона
души по света нямат достатъчно храна. Само в Европа се изхвърля храна, която може да нахрани 200 милиона души.
1.4 милиарда хектара земя или 28 % процента от селскостопанската земя в света се използва ежегодно за производството на храна, която не се консумира.
От хранителните отпадъци се отделя метан, който е свързан с изменението на климата. В глобален мащаб хранителните отпадъци генерират 4.4 гигатона парникови газове на година. Това означава, че участието на хранителните отпадъци в отделянето на парникови газове е равно на това на пътния транспорт в глобален мащаб.
Колкото повече храна се произвежда и разхищава, толкова е по-голямо въздействието върху биоразнообразието. С намаляването на хранителните отпадъци ние помагаме за това светът да се изхранва по-ефикасно като по този начин намаляваме нуждата от пестициди и още селскостопанска земя и оставяме повече място за естествените екосистеми.