1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. 20% от площите в Швейцария са био

20% от площите в Швейцария са био

Броят на заетите в селското стопанство е намалял незначително

Органичното селско стопанство заема една пета от земеделските площи в Швейцария, сочат данните на Федералната статистическа служба, които очертават портрета на сектора в алпийската страна, разтърсена в началото на годината от високите цени на млякото.
 
Известна със зелените си пасбища по планинските склонове, Швейцария е имала близо 48 000 компании, заминаващи се със селскостопанска дейност през 2023 година, т.е. с 1,3% по-малко от предходната година. Броят на заетите в сектора е намалял незначително до 145 000 души, което е спад с половин процент. 
За сметка на това органичните стопанства са се увеличили, въпреки че и при тях има забавяне в сравнение с предходните четири години. През миналата година почти 7800 стопанства са обработвали площите си според директивите на биологичното земеделие или с 1 на сто повече, отколкото през 2022.
 
Това означава, че биофермите имат дял от 16,5%, като размерът на площите е достигнал средно 24,1 хектара.
Естествените ливади и пасбища са 58 на сто от 1 милион хектара от използваемата селскостопанска площ на страната. Останалата част се разделя между 38% обработваема земя и 4 на сто лозя и овощни градини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.