1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Децата на община Божурище казват "ДА" на чистия въздух и "НЕ" на златодобива

Децата на община Божурище казват "ДА" на чистия въздух и "НЕ" на златодобива

На територията на община Божурище се проведоха серия от информационни срещи, които запознаха местното население с трайните и необратими последици върху тяхното здраве и това на поколенията след тях

На 18 май (събота)  от 10:00 часа се организира събитие от клуба по джудо, самбо и сумо, в което ще се включат и клубовете по таекуондо и футбол в град Божурище във връзка с инициативата "ДА на чистия въздух! НЕ на златодобива! Залесяване в Златуша" и ще засадят дръвчета в местността между двете села. Сборният пункт е в центъра на село Росоман.

Целта на събитието е да покаже исканията на жителите в околността за чист въздух и чиста природа в Божурище и региона и тяхното желание да се противопоставят на инвеститорските намерения за златодобив в района.

С поредица от събития жителите на община Божурище искат да дадат гласност и за организирания РЕФЕРЕНДУМ на 9 ЮНИ 2024г. в общината, който ще даде възможност гражданите й да се противопоставят на плановете на златодобив.

До организирането на Референдум се стигна, след като златодобивна компания получава разрешение за проучвателни сондажи и търсене на метални полезни изкопаеми на площ от 194.3 кв. км. до София. 

Вследствие на тези проучвания, компанията би регистрирала търговско откритие и би имала право на концесия и разкриване на 12 работни площадки/рудника/мини, 3 от които са приоритетни, а 2 от тях се намират на територията на Община Божурище.

Засегнатите от този проект общини са: Божурище, Столична община/район „Банкя“, Сливница, Брезник, Перник, Драгоман, Костинброд, както и цяла София.

За краткия срок от 2 месеца се сформираха местни сдружения, инициативни комитети, които съвместно с активни граждани, местна власт и бизнес работят денонощно по предотвратяването на тази екологична и здравна катастрофа, която е надвиснала над всички ни.

На територията на община Божурище се проведоха серия от информационни срещи, които запознаха местното население с трайните и необратими последици върху тяхното здраве и това на  поколенията след тях.

Каним представители на медиите да отразят събитието и да дадат гласност на проблема. 

В приложените файлове Ви изпращам допълнително няколко снимки от предишна акция (Поход в Златуша). 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.