1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 75 проверки е извършила РИОСВ - Велико Търново

75 проверки е извършила РИОСВ - Велико Търново

Има наложени санкции и дадени предписания

75 проверки  е  извършила  инспекцията  по  опазване  на околната  среда  и  водите  във Велико Търново за  2014 г. Те  са  направени  по жалби  и  сигнали  на  граждани  за извършени  нарушения.

Най-честите нарушения, посочвани в жалбите и сигналите, са свързани със замърсяване на атмосферния въздух, замърсявания с отпадъци, с отпадъчни води, отглеждане на животни и замърсяване с тор, намерени бедстващи птици.

От извършените  проверки 34 писмени жалби са подадени за общините Велико Търново, Габрово и Павликени. Установено е, че 9 са основателни, 11 са неоснователни, а 14 жалби са препратени за решаване по компетентност от други институции. Най-много сигнали са подавани за замърсявания в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, Габрово и Севлиево. 

Анализът, изготвен от експертите показва, че с 38%  е намалял броят на основателните сигнали и жалби спрямо 2013 г., когато те са били 48 броя. За два обекта се наблюдава повторяемост на сигналите относно дейността им. В резултат на извършените проверки на тези обекти са наложени санкции и са дадени предписания за привеждането им в съответствие с нормативните изисквания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.