1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Земеделците със слаб интерес към енергийни проекти

Земеделците със слаб интерес към енергийни проекти

Фермерите предпочитат да инвестират в модернизацията в стопанствата или фирмите си

Няма голям интерес към ВЕИ проектите, с които може да се кандидатства по Програмата за развитие на селските райони, заявиха експерти по време на енергийна конференция. Само три са подадените до момента - за получаване на екоенергия от ВЕИ по мярка 121 от Програмата за модернизиране на селските стопанства.

По нея са предвидени над 480 млн. евро европейски средства, каза Диана Трифонова, експерт от дирекция "Развитие на селските райони" в земеделското министерство. Малка е активността и по друга мярка - 123, за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти. Тя е замислена да стимулира изграждането на мощности за получаване на екоенергия от преработка на растителна или животинска първична или вторична биомаса, като по нея се отпускат 240 млн. евро.

Причината за слабия интерес до момента експертът обяснява с факта, че собствениците на земеделските земи не могат да продават произведената от тях енергия, а само да я използват за нуждите на стопанството или микропредприятието. По мярката могат да кандидатстват всички регистрирани земеделски производители, които имат доход от поне 3500 лв. от земеделска дейност.

Друга причина за изключително слабата активност по мерките според Трифонова е, че фермерите предпочитат да инвестират в модернизацията в стопанствата или фирмите си, които ще им донесат по-бърза възвращаемост на средствата. Въпреки липсата на интерес не е застрашено усвояването на европейските средства, защото освен проекти за екоенергия в нея са включени и други дейности за модернизация, сред които строителство или обновяване на сгради, купуване на нови машини и оборудване.

Сравнително по-голям е интересът към мерките 311 - за разнообразяване на неземеделската дейност в селските райони, и 312 - за подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия. По думите на Трифонова това се дължи на факта, че при тях произведената енергия може да се продава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.