1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 22 май е Международен ден на биологичното разнообразие

22 май е Международен ден на биологичното разнообразие

Тази година темата на празника е „Бъдете част от плана“ и е призив за действие към всички заинтересовани страни за справянето с основните причини за намаляване на биологичното разнообразие

Днес отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие. На този ден 196 международни общности и държави, членки на Конвенцията за биологично разнообразие, се обръщат с призив за ежедневни усилия за опазване на биологичното разнообразие и неговото устойчиво ползване.

Тази година темата на празника е „Бъдете част от плана“ и е призив за действие към всички заинтересовани страни за справянето с основните причини за намаляване на биологичното разнообразие, намаляване на прекия натиск, насърчаване устойчивото ползване върху неговите компоненти и подобряване на състоянието на биоразнообразието чрез прилагане на Глобалната рамка за биологичното разнообразие от Кунмин – Монреал (GBF), наричана още Планът за биологичното разнообразие.

Началото е поставено през декември 2000 г. когато за Международен ден на биологичното разнообразие се обявява 22 май. Това е денят, на който през 1992 г. ООН приема текста на Конвенцията за биологичното разнообразие (CBD). България ратифицира Конвенцията през февруари 1996 г. и от 16 юли 1996 г. е равноправен член.

Международният ден на биологичното разнообразие (IDB) е обявен, за да се повиши обществената осведоменост, ангажираност и подкрепа. Страните по Конвенцията работят за значително намаляване на загубата на биоразнообразие в глобален, национален и регионален мащаб, включващо и борбата с бедността и подобряване на условията за съществуване на всички форми на живот на Земята.

На 19 декември 2023 г., когато се навършва една година от приемането на Глобалната рамка за биологичното разнообразие Кунмин-Монреал, Секретариатът на Конвенцията за биологичното разнообразие стартира кампания целяща повишаване на осведомеността. Първата фаза на кампанията: „Планът за биологичното разнообразие: за живот на Земята“ включва визуална идентичност и публични послания свързани с популяризирането на 4-те стратегически цели на рамката, които трябва да бъдат достигнати до 2050 г. и 23-те оперативни цели, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г.

Очаква се Международният ден на биологичното разнообразие през тази година да покаже усилията на световната общност в навечерието на шестнадесетата среща на Конференцията на страните по Конвенцията за биологичното разнообразие (COP 16), която ще се проведе в Колумбия от 21 октомври до 1 ноември 2024 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.