1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоминистерството одобри за финансиране "зелени" проекти

Екоминистерството одобри за финансиране "зелени" проекти

Националната кампания „За чиста околна среда” има за цел максимален брой хора в страната да се обединят с действия срещу замърсяването на природата с отпадъци

Проекти за почистване, озеленяване, създаване на зони за отдих и спортни площадки ще бъдат реализирани от десетки общини, кметства, училища, детски градини и неправителствени организации от цялата страна, съобщиха от екоминистерството. Те бяха одобрени за финансиране в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда”, която има за цел максимален брой хора в страната да се обединят с действия срещу замърсяването на природата с отпадъци.

Тазгодишният конкурс предизвика изключително висок интерес и привлече редокрен брой от над 2400 проекта. От тях одобрени са 185 проекта на обща стойност 1 250 000 лева.

В по-голямата си част проектите, изготвени от общините, предвиждат почистване на определени участъци, тяхното озеленяване и създаване на зони за отдих и като цяло естетизиране и подобряване на жизнената среда в населеното място. Проектите на детски градини, училища и НПО са предимно за създаване на спортни площадки, кътове за игра и спорт, обзавеждането им с подходящи съоръжения.

Голяма част от проектите предвиждат участие на деца и млади хора в дейности за екологично възпитание, което да изгради у тях чувство за съпричастност и лично отношение към опазването на околната среда. Одобрените за финансиране организации разчитат предимно на  доброволен труд и допълнително съдействие от частни фирми и дарения. Предвидени са мерки за предотвратяване на повторно замърсяване, стопанисване и бъдещо поддържане на предложените за изграждане обекти.

Сред одобрените проекти най-много са тези, подадени от общини и кметства – 73. Ще бъдат реализирани също 50 проекта на училища, 42 - на детски градини, и 20 – на неправителствени организации.

Проектите се финансират от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/. Тяхното изпълнение ще бъде проследено и в края на кампанията ще бъдат представени най-добрите резултати.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.