1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници искат държавата да влезе във владение на ски съоръженията над Витоша

Природозащитници искат държавата да влезе във владение на ски съоръженията над Витоша

Снимка:

"Зелените" настояват премиерът Бойко Борисов да се намеси и да оттегли поправка в Закона за горите

"Зелените" настояват премиерът Бойко Борисов да се намеси и да оттегли поправката „Витоша ски“ в закона за горите или да подаде оставка. Природозащитниците искат още държавата да влезе във владение на ски съоръженията над Витоша, да назначи персонал и да възобнови работата им.

В декларация на партията, изпратена до медиите, пише, че с промените в закона се  установяват непрозрачни процедури при застрояването на гори със ски съоръжения и ски писти.

Според "Зелените" измененията, които вчера бяха приети от Народното събрание на първо четене, нарушават правилата на свободната конкуренция, като поставят един бизнес в привилегировано положение. От партията се опасяват и от скрита приватизация на гори и защитени територии, както и от застрояване на заменените по времето на управлението на предишното правителство горски територии.

"Зелените" предупреждават още, че строителството на ски писти може да доведе до оголване на горски територии, което е предпоставка за наводнения.

„Ако текстовете на поправката в закона бъдат приети в този си вид и на второ четене, то окончателният доклад на Европейската комисия ще бъде унищожителен, особено по отношение на борбата с корупцията и прозрачността на управлението“, пише още в декларацията на "Зелените".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.