1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Чушките и доматите остават рекордно скъпи

Чушките и доматите остават рекордно скъпи

В Гърция стрували 60 евроцента, а в Испания - 30

 

Доматите и тази седмица запазиха рекордно високи цени. Няма обяснима причина българският зеленчук да струва 2 лв., а испанският или турският да се продават по 1 лв., каза шефът на "Булгарплод-Слатина" Александър Йоцев. Винаги съм заставал зад производителите, но на практика се получава така, че шепа производители и търговци тероризират потребителите, твърди още той. Парадоксът е, че в момента доматите са по-скъпи, отколкото дори през февруари каза Йоцов.

Според него Министерството на земеделието и горите (МЗГ) трябва да изготви анализ, в който да обясни, защо у нас на бизнеса с плодове и зеленчуци не действат пазарните механизми. Чак тогава цените могат и да се нормализират. Аграрният министър трябва да получи правомощията да разрешава или отменя защитните мита през летния сезон в подкрепа на нашите производители. Това също ще помогне за нормализирането на цените, смята Йоцов.

Всяка седмица пиша по няколко писма до Агенция "Митници", за да бъдат внесени допълнителни количества домати от Испания и Гърция, каза още Йоцов. В Гърция стрували 60 евроцента, а в Испания - 30
   
Те са необходими на големите преработвателни предприятия, за да успеят да произведат количествата консерви, за които са подписали договори със Западна Европа и Северна Америка. Консервните предприятия издъхват. Те не могат да изкупуват скъпата продукция, която им предлагат нашите производители и търговци, затова се разчита на вносна продукция, обясни Йоцов.

У нас има два вида пазари, изтъкна Йоцов. Единият е явен и всички пазаруваме от него. Вторият пазар е невидим за потребителя, защото там се договарят големите количества и в него участват производители и прекупвачи. Тези хора не разбират, че ще могат да тероризират потребителите още 1-2 г., след което испанският и италианският домат ще дойдат у нас и ще предизвикат фалита на спекулантите, прогнозира Йоцев. Той предупреди, че има опасност от свръхпроизводство в сектора през следващите години. Много производители ще започнат да отглеждат домати, подмамени от високите цени тази година.

По данни на системата за агропазарна информация доматите са най-скъпи в София, Пловдив и Бургас. Сорт "Биволско сърце" се харчи между 3,50 лв. и 4 лв., градинските - между 1,30 и 2 лв., а сортът "консерва" - между 0,45 лв. и 0,70 лв. Най-евтини са цените в Кърджали, Търговище и Плевен, където средната цена за килограм домати е между 1 лв. и 1,60 лв.
   
    Чушки
    Цените на чушките се покачват всеки ден и по пазарите цената им достига до 1,50 - 2 лв. за килограм. На пазара "Иван Вазов" килограм червен пипер се продава за 3 лв. Само преди десет дни чушките се намираха по 60-80 ст. Търговците оправдават високите цени с началото на сезона на туршиите
    
Само за седмица в столицата зарзаватът поскъпна с над 30% . Най-евтино е на Женския пазар. Вчера там килограм чушки се харчеха между 0,65 и 0,80 лв. На пазара "Ситняково" обаче цените бяха двойно по-високи. Там пиперът се продаваше от 1,50 лв. до 1,80 лв. Най-скъпи са чушките в София и Бургас. По пазарите в черноморския град един кг от зеленчука върви средно по 1,50 лв., а само преди седмица беше 0,80 лв.
   
    Краставици
    Корнишоните на Женския пазар тази седмица са по-евтини от предходната. Вчера един кг там се харчеше между 0,90 лв. и 1,20. На пазара "Иван Вазов" кило краставици вървеше по 1,20 лв. и 1,50 лв., а на "Ситняково" се предлагаше до 1,80 лв. Търговците отново обясниха високите цени с ниските добиви през сезона. Насажденията в Пазарджишко са унищожени от болести и тази есен корнишони няма да има, казаха още търговци.
   
    Грозде
    Цената на гроздето тази година е близка до миналогодишната, но гроздоберът зоапочна по-късно от обикновено. Причина за това е влажното и дъждовно лято. В много райони, предимно в Северна България, реколтата е маносана и насажденията много са пострадали. Най-висока е цената на гроздето по кооперативните пазари в Бургас, Варна и в София. В Бургас и на по-скъпите столични пазари килограмът се харчи по 2,50 лв., а във Варна плодовете се предлагат по 2 лв. Най-евтино е в Плевен, където кг грозде се продава между 0,60 лв. и 1,30 лв./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.