1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ечемикът удря 10 ст. за кг, пшеницата се върти под 15 ст.,

Ечемикът удря 10 ст. за кг, пшеницата се върти под 15 ст.,

Изчакайте колкото можете

Пазарните условия в страната и международната конюнктура са двете основни причини, с които специалистите и статистиците обясняват на производителите сриващите се в началото на август цени на ечемика и пшеницата. По подобен начин темата беше коментирана и в Монтана от председателя на Българската асоциация на фермерите доктор Стефан Стефанов. Той отговори на многобройните въпроси на присъстващите частни производители, сред които имаше и зърнопроизводители. Според официалната статистика на САПИ доста масови са продажбите на пшеница при цена от 14 стотинки на килограм. Това на практика означава, че и при много добрата реколта, която са отгледали производителите, печалбите им през тази година са очертават като доста тънки. Каква е сметката им?
Производствените разходи за декар излизат около 50 лева, твърдят производителите. И това не е чудно, заради останалото наследство от последните четири неплодородни години. В това положение, при добив от около 400 кг от декар, се оформя себестойност на пшеницата от 14 стотинки за килограм. При такава масова цена на вътрешния пазар е ясно кой и колко би могъл да спечели. Фермерите твърдят, че това няма да е този, който при добив от 350-400 кг от декар продава по 14 стотинки - нали! В същото време се припомня, че масови бяха заклинанията от Съюза на земеделските кооперации в България и арендатори, че ще държат на исканията си за 180-200 лева за тон от тазгодишната реколта. Но това не стана и тази година. Причините са много - като се започне от спешната нужда от пари за есенната сеитба и се стигне до корупцията.
Производителите отново са недоволни, защото изкупните цени стигат и надолу подминават себестойността. В първите дни на август ечемикът масово се търгува по 100-120 лева за тон, а има райони на областта, където е и по-евтин. Пшеницата през юли средно се е търгувала по 160 лева за тон, но сега вече офертите за изкупуване са спаднали на 130-140 лева за тон. И никой търговец не иска да чуе за ДДС.
Какво може да се направи при това положение. Първото нещо е както беше казано преди жътвата на производителите - изчакайте, не се хвърляйте в търговията. Има очаквания при попълването на резерва да се получи раздвижване, въпреки че “Държавен резерв” няма да играе съществена роля в този процес. Да оставим настрана въпроса, че не може да се прояви и като интервенционна агенция. Според борсовите специалисти се очаква към края на август да има раздвижване в зърнената търговия, а може би и в цената на пшеницата.
И тук не може да не отбележим, че като сме се запътили към Европейския съюз е време не да бъде оставен производителят на самотек да си произвежда каквото и колкото иска, а държавното и местните ръководство вече да започнат да мислят и въвеждат в близко време някакъв вид от старата плановост при отглеждането на земеделските култури./mont-press.com

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.