1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Оригиналният килограм е станал малко по-тежък от създаването му през 19-и век

Оригиналният килограм е станал малко по-тежък от създаването му през 19-и век

Промяната е по-малко от 100 микрограма

Учени установиха, че оригиналният килограм - стандартът, по който се измерва тегло, е станал малко по-тежък от създаването му през 19-и век, съобщи в. "Дейли мейл". В резултат всичко е станало по-леко, макар и с части от грама.

Оригиналният еталон на килограма, известен като международен прототип, е създаден през 1875 г. И се съхранява в Международното бюро по мерките и теглилките в Париж. Прототипът представлява платинена тежест с размерите на кибритена кутия. Други 40 официални реплики се съхраняват в цял свят. Във Великобритания такава има в Националната лаборатория по физика. Тези оригинални килограми са стандартът, спрямо който се правят всички останали измервания за маса. По повърхността им обаче са се натрупали макар и малки количества замърсители и те са станали по-тежки, пише БТА.

"Ефектът наистина е миниатюрен, но строго погледнато - всички сме малко по-леки, отколкото в края на 19-и век - каза проф. Питър Къмпсън от университета на Нюкасъл. Килограмът в Париж е оригиналът, по който се определя всяко тегло. Както и да се променя, теглото му пак ще е килограм. Затова, ако става по-тежък, всичко останало ще стане по-леко, включително и ние самите", добавя Къмпсън.

Промяната е много малка - по-малко от 100 микрограма. С уред, подобен на ядреномагнитен скенер, екипът на проф. Къмпсън установи, че към повърхността на еталона са полепнали замърсители от автомобилите, дори от дърветата.

По него има и миниатюрни количества живак от развалени инструменти, държани за измерване на температурата. Британските учени разработили техника, използвайки UV-светлина и озон, за да отстранят замърсяването от теглилките. "Това, което направихме, е да придадем на тези повърхности слънчев загар", заяви проф. Къмпсън.

Каква е историята на килограма?

"Абсолютното тегло на обема на вода, равен на куба на една стотна част от метъра при температура на топене на леда" - така е дефиниран грамът във Франция на 7 април 1795 година.

Първият, който лансирал идеята за използване на специфичен обем на водата за определяне на масата, е британският философ Джон Уилкинс през 1668 година. Тъй като стандартът с водата е нестабилен и неудобен, а и при търговия и размяна обикновено предметите са с много по-голяма маса, е било наложително друго по-практично решение. Именно това е причината да се изработи монолитно платинено тяло, което е 1000 пъти по-тежко от грама. Това тяло е наречено килограм, а този стандарт остава валиден за следващите 90 години от човешкото развитие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.