1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пари се дават на сериозни производители

Пари се дават на сериозни производители

от 1000 до 10 000 дка полски култури се считат за сериозно производство

На срещата с председателя на Българската асоциация на фермерите в Монтана се бяха събрали производители на зърно, които отглеждат от 1000 до 10 000 дка полски култури. В разговора беше изрично подчертано, че всички - и фермерите и кооперациите имат един и същи проблем - цената на пшеницата и ечемика. Сега те се въртят в някакъв омагьосан кръг и се питат: “Да продаваме, или да изчакаме по-високи цени. И може ли някой да гарантира кога ще дойдат, или въобще ще дойдат ли високите цени на пшеницата”.
Добре, ще изчакат, но е дошло времето да се разплащат с фирмите, от които са взели торовете и препаратите за растителна защита. Краткосрочните финансови линии по сключените договори с фонд “Земеделие”, тоест, с държавата, също са с падеж до 30 септември 2004 год. Едни смятат , че положението са дължи на заговор на държавата с търговците, други, че няма заговор, а хаос.
И съвсем основателно се постави въпросът за създаването на интервенционна агенция, за която бяха чули от много места, включително и от депутата от БСП Васил Калинов. Оказва се, че и да е създадена лелеяната агенция - ползата ще е никаква. Как така? Основателен въпрос, защото като резултат от преговорите в Брюксел става ясно, че нашата страна е договорила срокове за интервенция на пазара за полски култури от 1 ноември до 30 май. Преговарящите просто са пропуснали да защитят позицията, че сме страна от южен тип като Испания, Франция и Италия, в които интервенцията започва от 1 август. Това коментира на срещата д-р Стефанов. Но както и да умуват производителите контрата си остава у тях, защото те са с вързани ръце на старта на големите разходи преди сеитбата.
Агробизнесмен от Монтанско, чието има ще спестим, за да не му създаваме излишни ядове, обаче не е на същото мнение. Според неговото становище всеки свестен производител може да вземе пари от подпомагащите програми или банки, стига да иска да излезе на светло като се регистрира и представи нужните документи - фактури, касови бележки, складови разписки и всичко, което ще докаже, че производството е реално. С фонд “Земеделие” и с банките трябва да се контактува постоянно и да се преговаря. Лично той е заложил къщата на майка си, за да вземе кредит. Но се справя. Разбира се, че го интересува цената на пшеницата, защото и неговия бизнес в най-голяма степен зависи от нея. Но има складове и ще изчака. В момента, според неговата информация, товарят фуражна пшеница за износ на пристанищата в Балчик и Свищов по цени над 180 лева за тон без ДДС. След като започне износ и на мелничарска пшеница и “Държавен резерв” започва да попълва резервите вероятно и цените ще тръгнат нагоре. А производителят трябва да разчита на себе си. Има зърно - защо да не го заложи през банката. Ще получи пари и ще работи, а кредитът се издължава чак след една година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.