1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През изминалата седмица средната цена на едро на захарта е 2,17 лв./кг

През изминалата седмица средната цена на едро на захарта е 2,17 лв./кг

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Плевен

През анализирания седмичен период на пазара на бялата кристална захар не се регистрират значителни изменения на средните цени на едро и на дребно за страната. Наблюдаваните в преобладаващата част от областите леки колебания на цените на едро на бялата захар не се отразяват съществено върху средната стойност за страната. През изминалата седмица средната цена на едро на захарта е 2,17 лв./кг, като бележи леко понижение (с близо 1%) спрямо предходния седмичен период.

По области, захарта се търгува в ценовите граници от 2,00 лв./кг (Русе) до 2,37 лв./кг (Разград). В почти всички областни центрове, при които се отчита седмично изменение на цените на едро, е налице понижение на ценовите равнища – в границите от 0,2% (Монтана и Сливен) до 3,4% (Русе). Леко увеличение на ценовите стойности (от 0,4% до 2,5%) се наблюдава в четири области, най-значително в Силистра.

При търговията на дребно със захар в големите търговски вериги (ГТВ), средната цена за страната остава непроменена – 2,35 лв./кг. По области, захарта в големите супермаркети се предлага в ценовия интервал от 2,25 лв./кг до 2,55 лв./кг, като най-ниски стойности са регистрирани в София, а най-високи във Велико Търново и Плевен. Изменение на цените от -2,1% до +5,7% се наблюдава в единадесет области. Понижението на цените е най-значително в Разград, Русе и Силистра, а повишението в Добрич.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната отбелязва минимално понижение – с 0,01 лв./кг. В малките магазини захарта се търгува в ценовия диапазон от 2,25 лв./кг (Варна) до 2,55 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Шумен). Седмични изменения на цените се регистрират в седем области, като отчетените отклонения са в интервала от –5,3% (Варна) до +0,6% (София).

Средно за страната, цените в големите супермаркети продължават да са с 0,07 лв./кг по-ниски от тези в другите магазини. Най-голяма разликата между цените в магазинната мрежа се регистрира отново във Враца – 0,24 лв./кг.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Плевен - 0,44 лв./кг в ГТВ, а в по-малките магазини – във Враца – 0,47 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.