1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Строги мерки срещу разпространението на шапа са предприети в Сливенско

Строги мерки срещу разпространението на шапа са предприети в Сливенско

Забранени са пазарите на двукопитни животни на територията на областта

Постоянен ветеринарномедицински надзор на здравословното състояние на всички чифтокопитни животни и промишлени животновъдни обекти се извършва от тази седмица във всички населените места на област Сливен. Това съобщи директорът на Дирекция "Държавен ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) - Сливен д-р Пламен Пенчев, цитиран от Агенция "Фокус". Извършва се и постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в животновъдните ферми.

Забранени са пазарите на двукопитни животни на територията на областта, както и издаването на ветеринарномедицински здравни сертификати за придвижване и търговия извън област Сливен. Забранява се и издаването на ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на възприемчиви за шап животни от населените места в област Сливен, с изключение на животни, предназначени за незабавно клане в кланици, разположени на територията на областта, след извършен клиничен преглед. Наредено е собствениците на животновъдни обекти на територията на областта, в които се отглеждат двукопитни животни, да предприемат мерки, свързани с режима за влизане и излизане, дезинфекция и охрана на обектите.

„Пътна полиция” от днес следи за редовността на ветеринарномедицинските документи на транспортираните животни. Разпоредени са и мерки, които трябва да се предприемат от кметовете на населените места в областта. В Сливенско има шест кланици, които работят, но нямат право да изнасят продукцията си извън областта, каза още д-р Пенчев. Той допълни, че въведените мерки се отнасят за абсолютно всички собственици на животни, както в малките, така и в големите ферми. На нарушителите на забраните ще се налагат санкции. Областната епизоотична комисия е в постоянна готовност и ще бъде свикана при необходимост. На този етап не е постъпвала информация за случай на шап или някакво съмнение за заболяването, категоричен бе д-р Пламен Пенчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.