1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на хляба започна да спада

Цената на хляба започна да спада

 

Хлябът в много региони на страната поевтиня с 5 до 10 стотинки. С 10 стотинки е намалението за килограм в Монтана, Кърджали, Плевен, Габрово и Шумен. Цената на хляба започна да спада, след като излязоха по-добри брашна от трите масови вида - черно, бяло и "Добруджа", поясни председателят на федерацията на хлебарите Димитър Людиев. Прогнозите са, че цените на хляба ще се задържат на сегашните нива от 55-60 стотинки за самун от 700 грама въпреки покачването на горивата на световните пазари, каза още Людиев.

Ниската цена на хляба е данъчно немотивирана и еуфорията на евтиното брашно стимулира сивата икономика, каза председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Бекяров. Той обясни, че пред бранша предстоят тежки задачи във връзка с предстоящото членство в ЕС. Адаптирането на производството към еврозаконодателството изисква капиталовложения за машини, вентилация, отопление и осъвременяване на работната заплата, каза още Бекяров.

Основен фактор за формиране на ниски цени на брашното е, че много мелници работят на черно. Те предлагат стоката си на новопоявили се фурни, който бързат да пробият пазара с ниски цени. От асоциацията са сезирали Комисията за защита на конкуренцията за нерегламентирания бизнес в бранша, заяви Георги Бекяров. Той уточни, че досега не са получили отговор от контролния орган и затова ще сигнализират за нарушенията повторно./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.