1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Асоциации от зеленчукопроизводството ще се обединят в Конфедерация

Асоциации от зеленчукопроизводството ще се обединят в Конфедерация

Не е ясно кога ще бъде официално учредена

Четири браншови организации ще се обединят в Конфедерация на асоциациите на производители на зеленчуци в България. Все още не е ясно кога това ще се случи официално. Основната цел е по-голяма представителност пред институциите у нас.

Асоциация „Български пипер“, Национална асоциация на картофопроизводителите, Асоциация на младите фермери зеленчукопроизводители иАсоциация на гъбопроизводителите. Това са организациите, които ще вземат участие в Конфедерацията.

„Конфедерацията на асоциацаиите на производителите на зеленчуци ще бъде регистрирана, когато сме готови. Ние днес счетохме, че все още не сме готови за едно такова обединение, защото това означава прехвърляне на голяма част от влиянието на асоциациите и отговорностите върху Конфедерацията“, коментира Георги Василев, организационен секретар на Асоциация „Български пипер“.

Вече 15 години производителите чакат да бъде приет Закон за браншовите организации.

„В селското стопанство на България има регистрирани над 360 асоциации. Тъй като МЗХГ и Парламентът не решиха въпроса за това кой кум, кой сват и кой на булката брат, ние взехме решението в свои ръце и решихме да създадем Конфедерация. Най-лесно се създава в зеленчукопроизводството, защото ние сме само 4-5 работещи асоциации.“

Когато бъде официално регистрирана, Конфедерацията ще работи за увеличаване на дела на българските зеленчуци на трапезата на българина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.