1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Кукери джумали и гайдари дават началото на дванадесетия национален събор на овцевъдите

Кукери джумали и гайдари дават началото на дванадесетия национален събор на овцевъдите

Представителство на Европейската комисия в България с награди за млади изпълнители в съпътстващия фолклорен конкурс

С прогонване на злите сили от кукери джумали и вълнуващо гайдарско изпълнение точно в 12,00 часа на 24 май ще започне официалното откриване на дванадесетото издание на Националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир до град Лясковец.

Джумалите от пазаржишкото село Калугерово ще изпълнят своя традиционен магически танц за плодородие, богата реколта и късмет за всички. След това поляните край Петропавловския манастир ще се огласят от красивите гайдарски мелодии на прочутия оркестър „101 каба гайди“.

На сцената ще излезе 5-годишната Мине Исмаил от Пловдив, която ще изпълни песента „Когато бях овчарче“, превърнала се в символ на българския традиционен поминък овчарството, по текст на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Официалната церемония ще завърши с танцовия състав към културно-просветното дружество на каракачаните – Сливен, който ще покаже музиката и танците на  пастирската номадска общност.

Трите дни на събора /24-26 май/ ще са наситени с богата програма - специализирани изложения на животни, техника, оборудване, млечни продукти, фермерски състезания, етно възстановки, кулинарни и млечни демонстрации, нестинари, вечерни концерти, хоротеки и още много емоции и добро настроение.

За първи път Представителството на Европейската комисия в България ще отличи талантливи млади изпълнители участващи в традиционния фолклорен конкурс  „Заблеяло ми агънце“ на събора. Наградите „Единство в многообразието“ ще са за деца и младежи в разделите „ Народно пеене“,  „Танцово изкуство“, „Народни инструменти“ и „Нарисувай“  за да се поощрят техните таланти, по нататъшното им развитие и интереса към изкуството.

Наградите на Представителството на Европейската комисия ще бъдат връчени във втория ден на Събора на овцевъдите, 25 май и ще утвърдят авторитета на фолклорния конкурс, като единствената сцена за самодейно народно изкуство, свързано с овцевъдството.

Националният събор на овцевъдите съчетава стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с българската народната култура, традиции и фолклор. Организира се от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Медийни партньори са Българската телеграфна агенция, Българското национално радио и Радио Веселина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.