Невероятната история на агрикултурата: Oт ловци събирачи до ГМО

Земеделието е изкуството и науката за обработване на почвата, отглеждане на култури и добитък. Включва подготовката на растителни и животински продукти, които хората да използват и разпространението им на пазарите.

Селското стопанство осигурява по-голямата част от храната и тъканите в света. Агрикултурата осигурява дървесина за строителство, хартиени изделия, памук, вълна, кожа и много други материали. Тези продукти, както и използваните земеделски методи, могат да варират в различните части на света.

Накратко ще ви обясним как е еволюирала агрикултурата и е достигнала нивото на което се намира в момента.  От ловци събирачи до комфорта на масовото производство и намирането на всичко необходимо на едно място - като например в билла брошура.

Началото на земеделието

Agrikulturata

В продължение на векове растежът на земеделието допринася за възхода на цивилизациите. Преди земеделието да стане широко разпространено, хората прекарват по-голямата част от живота си в търсене на храна - лов на диви животни и събиране на диви растения. Преди около 11 500 години хората постепенно се научиха как да отглеждат зърнени и кореноплодни култури и се приспособиха към живот, основан на земеделие.

Първото опитомено растение вероятно е ориз или царевица. Китайските фермери отглеждат ориз още през 7500 г. Пр.н.е. Първите опитомени животни са кучета, които са били използвани за лов. Овцете и козите вероятно са били опитомени след това. Хората са опитомили и говеда и свине. Повечето от тези животни някога са били ловувани за кожи и месо. Сега много от тях също са източници на мляко, сирене и масло. В крайна сметка хората използвали опитомени животни като волове за оран, дърпане и транспорт.

Селското стопанство задържа бивши номади близо до техните полета и довежда до развитието на постоянни села, които се свързват чрез търговия. Новите икономики са толкова успешни в някои области, че градовете се разрастват и цивилизациите се развиват. Най-ранните цивилизации, основани на интензивно земеделие, възникват близо до реките Тигър и Ефрат в Месопотамия (сега Ирак и Иран) и по поречието на река Нил в Египет.

Около 5500 г. пр.н.е. Фермерите в Месопотамия са разработили прости системи за напояване. Чрез канализиране на вода от потоци върху техните полета, фермерите успяват да се заселят в райони, за които някога се е смятало, че не са подходящи за земеделие.  Тъй като римляните разширявали империята си, те адаптирали най-добрите земеделски методи на хората, които завладели. Те са написали наръчници за земеделските техники, които са наблюдавали в Африка и Азия, и са ги приспособили за Европа.

През 15 и 16 век изследователите въвеждат в Европа нови сортове растения и селскостопански продукти. От Азия те носели вкъщи кафе, чай и индиго, - растение, използвано за производство на синьо багрило. От Америка вземат растения като картофи, домати, царевица, боб, фъстъци и тютюн. Някои от тях стават основни продукти  и разширяват диетата на хората.

Селскостопанска наука
Agrikulturata1

В началото на 1900 г. средностатистически фермер в САЩ произвежда достатъчно храна, за да изхрани петочленно семейство. Как се стигна до този голям скок в производителността? Това се случва до голяма степен благодарение на научния напредък и развитието на нови източници на енергия.

Към края на 50-те години повечето земеделски производители в развитите страни използват както бензин, така и електричество за захранване на машини. Тракторите бяха заменили теглещите животни и машини, задвижвани с пара. 

Електричеството за първи път става източник на енергия във ферми в Япония и Германия в началото на 1900-те. До 1960 г. повечето ферми в САЩ и други развити страни са електрифицирани. В продължение на хиляди години фермерите разчитали на естествен тор - материали като оборски тор, дървесна пепел, смлени кости, риба или части от риба и отпадъци от птици и прилепи. В началото на 1800 г. учените откриват кои елементи са най-важни за растежа на растенията: азот, фосфор и калий. 

Генетична модификация (GMO)

Agrikulturata2

В продължение на векове хората са отглеждали нови видове растения и животни чрез произволни експерименти. През 50-те и 60-те години на миналия век учените разработват нови щамове пшеница и ориз с висок добив. Те ги въвеждат в Мексико и части от Азия. В резултат на това производството на зърно скача в тези райони. Този смел експеримент в селското стопанство е наречен „Зелена революция“.

Започвайки през 70-те години на миналия век, учените установяват, че могат да пренареждат гени и да добавят нови, за да насърчат устойчивостта на болести, производителността и други желани характеристики в културите и добитъка.

Тези генетично модифицирани организми сега са разпространени в целия развит свят. Биотехнологиите позволяват на учените да променят ДНК на микроби, растения и животни. ГМО, които имат генетичен материал или ДНК от други видове, се наричат трансгенни организми.

Например, ген от арктическо растение може да бъде добавен (снаден) в ДНК на ягодово растение, за да се увеличи устойчивостта на ягода на студ и по този начин да се удължи вегетационният му период. Ягодата би била трансгенно растение.

Противоречията около ГМ храните са огромни. Фермерите, които отглеждат ГМ храни, увеличават производството с по-малко труд и по-малко земя. Много потребители предпочитат ГМ храни. Зеленчуците и плодовете продължават по-дълго и е по-малко вероятно да се натъртят. Месото е по-тлъсто, по-крехко и солено.

Биотехнологичните компании са успели да получат патенти за контрол върху използването и разпространението на техните генно инженерни семена. Следователно генетично модифицираните култури представляват сериозна заплаха за суверенитета на фермерите и за националната продоволствена сигурност на всяка страна, където се отглеждат.

Борба срещу глада

Производството на храни трябва да е в крак с нарастването на населението и методите на разпределение. Това е огромно селскостопанско и политическо предизвикателство.

Предизвикателството не е недостигът на храна, а неравномерното разпределение на хранителните запаси в света. Съотношението между населението и обработваемата земя облагодетелства някои страни повече от други. Някои експерти смятат, че държавните политики в развитите и развиващите се страни възпрепятстват равното разпределение на храните. Сушите, наводненията и други бедствия продължават да причиняват местен недостиг на храна.

Пренаселеността също допринася за неравномерното разпределение на хранителните ресурси. 

Износът на хранителни или селскостопански технологии от страни с излишък към тези с недостиг няма да реши проблема със световния глад. Бедните страни нямат пари да купуват цялата храна, от която се нуждаят, и не искат да разчитат трайно на други държави.

Много страни се нуждаят от по-добри програми за презасаждане на гори. Пренаселеността тласна все по-голям брой фермери към земи, които са твърде крехки, за да поддържат обработката. 

Земеделието не трябва да вреди на околната среда. Чрез защита на земята, водата и въздуха и чрез споделяне на знания и ресурси, хората все още могат да намерят решения за проблема със световния глад. 

А вие какво смятате че е най-подходящото решение за преодоляването на световния глад?

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.