1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. За втора поредна година бяха връчени европейски награди за биопроизводство

За втора поредна година бяха връчени европейски награди за биопроизводство

Кои са победителите?

В Брюксел за втори път бяха връчени европейските награди за биологично земеделие. Номинации имаше в седем категории.

В своето встъпително слово агрокомисар Януш Войчеховски подчерта важното значение на органичното земеделие за селското стопанство в Европейския съюз, както и за опазването на околната среда. Той посочи и различните начини, по които Общата селскостопанска политика подкрепя биофермерите.

Тазгодишната призьорка в категория "Най-добра биофермерка" е Клара Бенито Пачеко от Испания, която отглежда кози от автохтонна порода, като ги храни изключително и само с трева.

Носители на наградите за най-добър биоземеделец са братята Мошос от Кастория в Гърция, които гледат овце и произвеждат млечни продукти.

Като най-добър биорегион беше отличена австрийската провинция Бургенланд. Регионът е създал механизъм за финансиране на биологичното преобразуване и е увеличил органичните храни в регионалните столове, бюфети и училища до 100 процента. Освен това работи за подобряване на цялостната верига за доставка на органични продукти - от защита на плодородната почва, до обучение на млади фермери.

Австрийската столица Виена пък стана най-добрият биоград в Европейския съюз, защото е разработила широкообхватна органична концепция "От фермата до вилицата" за своите жители. Общината управлява около 44 хиляди хектара гори и земеделски земи. Органичните земеделски продукти от тези градски ниви се продават на населението на достъпна цена.

Наградата за най-добър биорайон беше присъдена на Иданя-а-Нова в Португалия, тъй като е общината с най-голямата площ земеделска земя за биологично земеделие в страната.

В категорията "Най-добро малко и средно предприятие, преработващо био-продукти" първото място е за малка семейна мелница в Ирландия, която преработва овес и е единствената в страната, предлагаща овесено брашно без глутен.

За най-добър биотърговец беше отличен германски чифлик, който произвежда и продава биопродукти, а най-добрият биоресторант тази година е заведение във виенския увеселителен парк Пратер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.